Constantin Toma: Așa cum v-am anunțat, ieri 15 aprilie 2024 a fost o zi istorică pentru Buzău, numită ,,Reîntoarcerea acasă’’

de Stiri Buzau Media

Da, pentru că Ion Andreescu, pictorul impresionist care a trăit doar 32 de ani (1850 – 1882) și a făcut din Buzău cel mai pictat oraș din România, s-a reîntors prin cele 22 de picturi expuse la Galeriile de artă, până pe 28 aprilie, acasă!

A fost ieri o suită de evenimente, care au marcat aici la noi acasă și împlinirea a 150 de ani de impresionism, dar și Ziua Mondială a Artei.
Dar iată șirul evenimentelor:
– la ora 10:00, o dezbatere televizată despre Ion Andreescu și opera sa, transmisă de postul Antena 3 CNN și la care au participat domnul prof. univ. dr. Petru Lucaci, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România, domnul Călin-Alexiu Stegerean, managerul Muzeului Național de Artă București, doamna Mădălina Mirea, președinta Fundației ,,Radu Bogdan’’, domnul senator Lucian Romașcanu, fost Ministru al Culturii, domnul prof. Valeriu Șușnea, președintele Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Buzău și subsemnatul, emisiunea fiind moderată de cunoscuta jurnalistă Ana Iorga;
– la 12:30 a fost Vernisajul expoziției cu 22 de tablouri semnate de Ion Andreescu, expoziție ce va fi deschisă în fiecare zi între 15 și 28 aprilie 2024, între orele 11:00 și 17:00.
Cu această ocazie s-a lansat și a II-a ediție a unei lucrări monumentale, ,,Ion Andreescu’’, un album publicat în 1969 de cercetătorul Radu Bogdan, care și-a închinat întreaga viață profesională vieții și operei marelui pictor.
În cadrul celor două evenimente moderate de domnul prof. Valeriu Șușnea, au vorbit academicianul Marius Andruh, vicepreședintele Academiei Române, buzoian, absolvent al Colegiului Național ,,Bogdan Petriceicu Hasdeu’’ și cetățean de onoare al Buzăului, domnul senator Lucian Romașcanu, fost Ministru al Culturii, Părintele Marian Gegea, Vicar Administrativ Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, Călin-Alexiu Stegerean, managerul Muzeului Național de Artă, prof. univ. dr. Petru Lucaci, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România, Părintele Cristian Marius Dima, directorul Seminarului Teologic ,,Chesarie Episcopul’’ din Buzău, școală unde Ion Andreescu a fost timp de 6 ani, până în 1878, când a plecat la Paris, profesor de ,,desen liniar și caligrafie’’, prof dr. Anca Florea, director adjunct al Colegiului Național ,,Bogdan Petriceicu Hasdeu’’, școală unde de asemenea Ion Andreescu a fost profesor, doamna Mădălina Mirea, președinta Fundației ,, Radu Bogdan’’ și domnul Aurel Ștefanachi, conducătorul ,,TipoMoldova’’ de la Iași, cel care a făcut posibilă retipărirea în condiții grafice deosebite a albumului ,,Ion Andreescu’’.
Cu acest prilej am anunțat și instituirea unei burse de studii în domeniul artei, la Paris, pentru eleva din clasa a XII-a, de la Liceul de Arte ,,Margareta Sterian’’, Sofia Dominoschi, așa cum Primăria Buzău acorda lui Ion Andreescu în 1878 o bursă la Paris, la Academia de Arte ,,Julian’’.
Iar la ora 15:00, în pasajul Unirii s-a deschis Expoziția foto ,,Ion Andreescu’’, cu cele mai reprezentative picturi pentru a populariza în rândul buzoienilor opera marelui artist.
Mulțumesc din tot sufletul tuturor participanților, conducerii Muzeului Național de Arte și întregii echipe ce s-a ocupat de organizarea acestui eveniment unic numit Reîntoarcerea acasă’’!
Buzăul merge mai departe și prin cultură!

Constantin Toma, primarul municipiului Buzău