Spectacolul „Comedie muzicală existențială”, desfășurat în data de 6 noiembrie 2024 la Teatrul „George Ciprian”, în cadrul „Săptămânii Teatrului Tânăr”, a reprezentat unul dintre concertele lui Alex Ștefănescu. Pentru cei care nu îl cunosc, Alex Ștefănescu este prezentator radio, actor și muzician. A participat la mai multe emisiuni TV și este foarte activ pe rețelele de socializare. Trebuie să recunosc faptul că îl urmăresc de mult timp și că mi-a făcut o deosebită plăcere să pot participa la un concert de-al său.
Acest concert nu s-a desfășurat ca unul obișnuit, pe care mulți oameni l-ar putea considera plictisitor. Alex Ștefănescu a reușit cu o simplă chitară să creeze o atmosferă prietenească, poate chiar intimă, îastfel încât toată lumea să se simtă mai degrabă ca la o întâlnire cu un vechi amic, când nici nu realizezi cum zboară timpul. Pe tot parcursul reprezentației, artistul a strecurat diverse glume, întrebări adresate publicului și a dialogat permanent cu sala. Alex Ștefănescu s-a adaptat la reacțiile celor prezenți și a întreținut cu ei discuții pe teme personale. De exemplu, se oprea brusc în timpul pieselor pentru a li se adresa direct, într-un mod umoristic, celor care râdeau în hohote. Și-a arătat „profilul bun” atunci când a observat că cineva dorește să îl fotografieze și, la rândul său, s-a filmat cu spectatorii atunci când a fost aplaudat. A reușit să creeze o ambianță plăcută, relaxantă, pentru ca starea de bine să devină molipsitoare.
Melodiile interpretate au teme inspirate în întregime din viața reală, situații cu care se poate confrunta oricine, cum ar fi nostalgia copilăriei, grijile mărunte de zi cu zi, dorința de a face rost de bani, diferențele dintre realitate și viața prezentată în mediul online sau dragostea, atât prin prisma relațiilor superficiale, de scurtă durată, cât și a legăturilor mult mai profunde dintre doi îndrăgostiți.
Fiecare cântec însă are ceva aparte, o glumă, o linie melodică specifică sau o interacțiune specială cu publicul, la început, în timpul sau la finalul melodiei. Artistul a știut să atragă atenția auditoriului și să îl implice activ în spectacol. Fiecare subiect a fost abordat cu jovialitate și cu o ironie îndreptată asupra societății, asupra momentelor cotidiene penibile și, de ce nu, într-un registru autoironic, asupra propriei persoane, spectacolul deschizându-se cu o melodie care avea mesajul: „Te-ai născut talent, dar ai murit speranță”.
Pot spune că sentimentul de a fi în sală și de a trăi emoția oferită de muzică împreună cu celelalte persoane și cu cel de pe scenă nu este comparabil cu nimic altceva. De aceea, nu doresc să vă dau mai multe detalii, ci prefer să vă invit să participați personal la un astfel de concert. Sunt de părere că artiști precum Alex Stefanescu, extrem de talentați, dar mai puțin cunoscuți, merită să fie apreciați și promovați, deoarece, prin simplitatea și prin modestia lor, reușesc să te binedispună și să îți ofere experiențe unice, sub forma atât de inspirată a unei „comedii muzicale existențiale”.
(Cernat Albert Andrei, clasa a XI-a, la C.N.„B.P.Hasdeu”, Buzău)
Foto: Andreea Iordache
Teatrul George Ciprian