Buzăul are usturoi din belșug, gustos și sănătos, dar cu greu poate fi
găsit pe rafturile marilor magazine. De vină ar fi concurența neloială
cu usturoiul din import, adus din țări precum Egipt, Turcia, China și
Olanda, care deși este tratat și mai puțin gustos, este preferat de
marile lanțuri comerciale pentru prețurile mici cu care este vândut.
Numai anul trecut, în România au ajuns peste 7.000 de tone de usturoi
din import. Deși în țară se produc peste 45.000 de tone de usturoi,
iar Buzăul este lider național în ceea ce privește suprafețele
cultivate, fermierii din județ se confruntă, în continuare, nu doar cu
o concurență incorectă, ci și cu mari greutăți în a-și vinde producția
de usturoi.
Printre obstacolele cu care se confruntă fermierii din Buzău se numără
lipsa centrelor de sortare și ambalare, accesul dificil în marile
lanțuri de distribuție, dar și birocrația din programele de sprijin
guvernamental.
Începând cu anul 2018, România derulează, annual, o schemă de ajutor
de minimis, susținută din bugetul național. Cuantumul acestui ajutor
este de 3.000 de euro/ha. Pentru a primi acest sprijin financiar,
producţia minimă pe care trebuie să o obţină cultivatorii de usturoi
este de 3 kg/10 metri pătrați de pe o suprafaţă de minim 3.000 de
metri pătrați. Cantitatea trebuie valorificată până la data de 21
noiembrie.
În județul Buzău, cele mai mari suprafețe cultivate cu usturoi sunt în
în zona Râmnicu Sărat, Valea Râmnicului, Râmnicelu și Rubla. În ceea
ce privește soiurile cultivate de agricultorii buzoieni, soiul Benone
ocupă suprafaţa cea mai mare, fiind urmat de soiurile Râmniceanu şi
Diamant.