Postul Crăciunului se dovedește o încercare foarte grea, în acest an,
pentru buzoienii care doresc să respecte restricțiile alimentare.
Mesele fără carne, lapte sau ouă au ajuns chiar mai scumpe decât cele
dintr-o mperioadă normală a anului, având în vedere prețurile piperate
ale legumelor de sezon.
Deși tarabele din piețe sunt pline de “verdețuri”, legumele proaspete
nu sunt pentru oricine. În piața Centrală, din Buzău, cumpărătorii
trebuie să-și drămuiască bine bugetul, pentru că produsele cele mai
căutate în această perioadă sunt și cele mai scumpe. Spanacul se vinde
cu 10 lei kilogramul, dovleacul, cu 4 lei kilogramul, salata verde, cu
3 lei, iar fasolea nouă costă 13 lei kilogramul. Puțin mai ieftină
este fasolea păstăi, care poate fi cumpărată cu 12 lei kilogramul.
Varza costă 1 leu 50 kilogramul, iar cartofii, cel puțin 3 lei.
Cumpărătorii din piețe estimează că o masă de post poate fi mai scumpă
cu 20–30% față de una obișnuită, cu carne. De aceea mulți se
orientează către variante mai ieftine, cum ar fi conservele de legume
sau chiar legumele congelate.

