A încetat din viață marele regizor, Lucian Pintilie

de Stiri Buzau Media

Regizorul Lucian Pintilie, unul dintre cei mai importanți cineaști români, semnatarul unor capodopere precum “Reconstituirea”, “De ce trag clopotele, Mitică” sau “Balanța”  a încetat astăzi din viață la vârsta de 84 de ani, la Spitalul Elias din București. De ceva vreme, el era internat în stare gravă în spital. Potrivit presei centrale, Lucian Pintilie a fost permanent la Terapie Intensivă, în aceeași secție cu regretatul comentator sportiv Cristian Țopescu, ce s-a stins ieri din viață, la vârsta de 81 de ani.

Lucian Pintilie s-a năcut la 9 noiembrie 1933, Tarutino, județul interbelic Cetatea Albă, Regatul României, azi în Ucraina) și a fost unul dintre cei mai mari regizori de teatru și film român. Filmele și montările sale au provocat mari controverse astfel încât a fost invitat de regimul comunist să emigreze. Interdicția de a mai lucra în România l-a determinat să se expatrieze în 1975. A continuat în străinătate seria spectacolelor de teatru montate pe câteva din scenele importante ale lumii: Théâtre National de Chaillot din Paris; Théâtre de la Ville din Paris; Guthrie Theater din Minneapolis și Arena Stage din Washington.

După absolvirea Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, Lucian Pintilie a montat o serie de spectacole la Teatrul Bulandra din București, printre care se pot enumera: Copiii soarelui (1961), Proștii sub clar de lună (1962), Cezar și Cleopatra (1963), Biedermann și incendiatorii (1964), Inima mea e pe înălțimi (1964), D’ale carnavalului (1966), Livada cu vișini (1967), Revizorul (1974), spectacol interzis de cenzură după cea de-a treia reprezentație), precum și două filme de lung metraj: Duminica la ora 6 și Reconstituirea.