Indemnizațiile pe care le primesc persoanele cu handicap și părinții cu copii cu handicap au înregistrat de la 1 iulie o ușoară creștere, a doua pe acest an, conform unui act normativ care a intrat în vigoare toamna trecută. De la 1 ianuarie 2018, valoarea sprijinului financiar pentru persoanele cu dizabilități a crescut cu câteva procente, iar o a doua creștere s-a înregistrat la 1 iulie, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 60/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
Sumele de bani la care au dreptul persoanele cu handicap se calculează prin raportare la valoarea indicatorului social de referință (ISR), a cărui valoare este de 500 de lei anul acesta. Potrivit ordonanței, de la 1 iulie, indemnizația lunară, indiferent de venituri, este de 70% din valoarea indicatorului social de referință (ISR, a cărui valoare e de 500 de lei) pentru adultul cu handicap grav și 53% din ISR pentru adultul cu handicap accentuat.
În ceea ce privește bugetul personal complementar lunar, acesta e de 30% din ISR, pentru adultul cu handicap grav, 22% din ISR pentru adultul cu handicap accentuat și 12% din ISR, pentru adultul cu handicap mediu. Apoi, prestația socială pentru părintele sau persoana desemnată ce are în îngrijire, supraveghere şi întreţinere copil cu handicap, a ajuns la: 60% din ISR, în cazul copilului cu handicap grav, 35% din ISR, în cazul copilului cu handicap accentuat și 12% din ISR, în cazul copilului cu handicap mediu.