Investitorii care solicită autorizația de construcție vor scăpa de plata unei taxe – timbrul arhitecturii

de Stiri Buzau Media
Sursa foto:pcalive.it
Sursa foto:pcalive.it

Timbrul arhitecturii – achitat de orice investitor odată cu taxa pentru autorizația de construcție – ar putea fi eliminat, conform unui proiect legislativ de modificare a Legii nr. 35/1994 privind timbrul literar, cinematografic, teatral, muzical, folcloric, al artelor plastice, al arhitecturii şi de divertisment. La ora actuală, taxa pentru timbrul arhitecturii este de 0,5 0/00 (la mie) din valoarea investiției, indiferent de beneficiarul sau de destinația acesteia, și se achită odată cu taxa pentru autorizația de construcție.

Proiectul depus la Senat este argumentat de inițiatori prin faptul că plata acestui timbru nu este reglementată printr-un act normativ al unei autorități, ci prin Regulamentul de organizare și funcționare a Ordinului Arhitecților din România, în conturile căruia se și transmit aceste plăți, de la administrațiile publice locale, care le încasează de a investitori.

În plus, spun parlamentarii care au inițiat modificarea legii, pe lângă faptul că o organizație de drept privat este finanțată prin fonduri publice, colectate de autoritățile locale, “nu se știe dacă o instituție abilitată a statului a verificat modul de cheltuire a acestor fonduri, destinația menționată aprobată de această organizație fiind general, la latitudinea conducerii acestui ONG”. Astfel, prin proiectul pentru modificarea Legii nr. 35/1994 se abrogă reglementările referitoare la timbrul arhitecturii, respectiv:

  • art. 1 alin. (1) lit. g): “Cele 8 categorii de timbre ce formează obiectul prezentei legi se stabilesc astfel: […] g) timbrul arhitecturii, în valoare de 0,5 0/00 din valoarea investiției, indiferent de beneficiarul sau de destinația acesteia”;
  • art. 1 alin. (4): “Timbrul prevăzut la alin. (1) lit. g) se adaugă la valoarea investiției și se achită odată cu taxa pentru autorizația de construcție.”.

Proiectul de lege a fost inițiat la Senat, prima cameră parlamentară ce îl va dezbate, urmând ca votul final să fie dat de Camera Deputaților.