De la 1 august, la Buzău, începe colectarea separată a ambalajelor din sticlă!

de Stiri Buzau Media

RER SUD SA a demarat colectarea separată a ambalajelor din sticlă, atât pentru utilizatorii casnici cât și pentru buzoienii care locuiesc la bloc, arondați asociațiilor de proprietari. Până acum buzoienii puneau ambalajele din sticlă în sacul galben, deși acest tip de deșeu nu era destinat sacului galben, sau solicitau telephonic ridicarea sticlelor, borcanelor, de la domiciliu. Acest serviciu s-a prestat la cererea buzoienilor și până acum. Începând 1 august 2018 avem soluții personalizate fiecărui tip de utilizator al serviciilor de salubritate și implicit al colectării selective a deșeurilor. Singurul element comun este ziua de colectare, respective cea de marți, atât pentru utilizatorii casnici care locuiesc la case, cât și pentru buzoienii care locuiesc la bloc.

Astfel, persoanele care locuiesc la case, trebuie să solicite ridicarea ambalajelor din sticlă la Call Center nr. 0374 885690, în intervalul orar 08.00-23.00, cu cel puțin 24 de ore înainte de ziua de colectare, respectiv MARȚI, în situația în care au strâns o cantitate mai mare de deșeu din sticlă. Prin ambalaje din sticlă întelegem, sticlele, borcanelesipaharele din sticla. Aceste recipient fără capace sau alte dopuri din plastic sau metal golite de conținut și curate se vorscoate în fața porții în fiecarezi de MARȚI!

Asociațiilor de proprietari le vom distribui pubelele verzi începând cu 01 august, urmând ca în prima zi de marți din prima săptămână ulterioară amplasării acestora să începem colectarea. Pentru asociațiile de proprietari avem două situații distincte, mai exact, cea în care locatarii duc deșeurile la platformele special amenajate pentru depozitarea și colectarea deșeurilor. Platformele vor fi dotate cu o pubelă verde, inscripționată cu mesajul distinct “Depozitare numai ambalaje din sticlă”, dar și cu celelalte detalii explicite visual și textual, despre cum trebuie  să fie  puse în pubela verde ambalajele din sticlă, dar și cu atenționarea ca geamurile sparte, porțelanurile, bibelourile și vesela sunt deșeuri menajere, deci nu sunt destinate pubelei verzi!

În cazul locatarilor care locuiesc în blocurile dotate cu ghenă, recipientele din sticlă fără capace sau alte dopuri din plastic sau metal, golite de conținut și curate se vor coborî în scara blocului, de unde vor fi preluate de îngrijitoarea de bloc și vor fi puse în pubela verde inscripționată de RER SUD SA, care se află în camerele special amenjate în subsolul imobilelor cu zece, șase sau opt nivele. Practic prin colectarea separată a ambalajelor din sticlă se trece de la etapa de ridicare doar la solicitare, atât pentru persoanele fizice cât și pentru agenții economici, la o nouă etapă, organizată distinct, într-o zi de ridicare în fiecare săptămână, ziua de marți, personalizată pentru cele trei categorii de generatori de ambalaje din sticlă, cu soluții adaptate fiecărui tip de clădire din municipiu.

Agenților economici vom continua să le ridicăm acest tip de deșeu reciclabil, la solicitare telefonică la același număr de Call Center 0374 885690, în intervalul orar 08.00-23.00, la care trebuie să anunțe, când au strâns o cantitatemai mare de sticle, borcane sau pahare din sticlă, cu cel puțin 24 de ore înainte de colectare. Pentru cele patru categorii de generatori de deșeuri s-au folosit mijloacele specifice de informare, utilizate, de RER SUD SA și până acum, respective informări prin care explicăm detaliile fiecărui mod de colectare, la care se adaugă publicitatea în media locală.

Precizăm faptul că geamurile sparte, porțelanurile, bibelourile și vesela sunt deșeuri menajere.

De ce colectăm ambalaje din sticlă?

Reciclând o singură sticlă se economisește suficientă energie pentru a aprinde un bec de 15 wați timp de 24 de ore. Producătorii de sticlă beneficiază de reciclare în mai multe moduri: sticla reciclată reduce emisiile și consumul de materii prime, extinde durata de viață a echipamentelor din fabrică, cum ar fi cuptoarele, și economisește energie. Pentru fiecare tonă de sticlă reciclată, se evită emiterea în atmosferă a 315 kg de dioxid de carbon, gaz cu efect de seră.

O creștere relativă cu 10 % a masei de sticlă reciclată reduce emisiile de particule cu 8%, emisiile de oxid de azot cu 4% și emisiile de oxizi de sulf cu 10%. Reciclarea a 1.000 de tone de sticlă creează ușor peste 8 locuri de muncă. Odată ajunsă la groapa de gunoi, unei sticle îi sunt necesari aproximativ un milion de ani pentru a se degrada. Sticla este unul dintre puținele materiale care pot fi reciclate la infinit, fără a-și pierde din calitate. Fabricarea sticlei este un process închis, fără produse secundare toxice.