„Festivalul vacanței – Poveștile celor trei țări”, eveniment teatral în aer liber, organizat la Buzău

de Stiri Buzau Media

Teatrul „George Ciprian”, în parteneriat cu Fundația Abracadabra, invită copiii și întreaga familie la „Festivalul vacanței – Poveștile celor trei țări”, eveniment teatral în aer liber care va avea loc duminică, 9 septembrie, ora 11:00, în curtea teatrului. Echipa artistică este coordonată de cunoscutul actor Marian Râlea. Durata evenimentului va fi de 2 ore, timp în care copiii vor participa la realizarea costumelor și a măștilor ce le vor fi de folos într-un traseu inițiatic prin lumea poveștilor, construit pornind de la personaje din mitologia românească. În calea lor, cei mici se vor întâlni cu „Bunii și Răii” din poveștile românilor. Vor primi tot felul de provocări din partea personajelor și astfel le vor cunoaște poveștile (ex: Agerul Pământului va propune un concurs de ghicitori, Lupul va fi îmblânzit, Muma Pădurii va fi îmbunată, etc). Intrarea la eveniment este gratuită.

Despre „Festivalul vacanței” 

Fundația Abracadabra, organizație non-guvernamentală înființată în anul 2000, organizează ediția a 2-a a festivalului național outdoor „Festivalul vacanței”, realizat în perioada august-octombrie 2018 – perioadă săracă în evenimente culturale dedicate copiilor –  în 7 orașe și municipii din țară. Festivalul va cuprinde un număr de șapte evenimente festivaliere în zone diferite din întreaga țară, amplasate în așa fel încât să fie puse în valoare, pe cât este posibil, siturile istorice de patrimoniu (de ex. Parcul Chindiei din orașul Târgoviște). Considerăm că intervenția culturală și educativă prin teatru se realizează radial, dinspre centrele dezvoltate către orașele mai mici.

,,Tocmai de aceea ne propunem să alegem în fiecare dintre zonele Moldova, Țara Românească și Transilvania orașe aflate în dezvoltare unde fenomenul de edutainment poate avea ecouri majore în rândul viitorilor actanți ai spațiilor culturale. La evenimente vor fi invitați copiii din orașele mai mici aflate în vecinătate. Am ales cele trei regiuni unite într-o singura tară pentru a sărbătorii Centenarul Unirii în anul 2018.  Succesul de care s-a bucurat prima ediție a Festivalului Vacanței – Drumul lui Făt Frumos cu sprijinul oferit de Ministerul Culturii și Identității Naționale ne determină să sperăm că acest festival dedicat copiilor se va putea dezvolta în mai multe ediții”, se menționează în comunicatul emis de Teatrul „George Ciprian” Buzău.

Tema importantă a festivalului este cunoașterea poveștilor și a mitologiei românești. În cei 18 ani de existență a Teatrului Național pentru Copii (având la baza asocierea dintre Fundația Abracadabra și Teatrul Național București) această temă a fost dezvoltată prin  spectacole eveniment inspirate din poveștile românilor, ce s-au bucurat de un real succes în fiecare stagiune. Pornind de la ideea că descoperirea mitologiei naționale ar trebui să facă  parte din educația copiilor, festivalul își propune să valorifice poveștilor românilor cu ajutorul jocului și a formelor teatrale. Caracterul evenimentelor este unul interactiv, copiii participanți  devenind astfel eroii din povești. Fundația Abracadabra își dorește ca fiecare spectacol-eveniment să aducă din ce în ce mai mulți copii mai aproape de mitologie și literatură.