Angajator din București, cercetat penal pentru că a folosit minori în domeniul construcţiilor, în municipiul Buzău

de Stiri Buzau Media
Sursa foto: pbs.org
Sursa foto: pbs.org

Având în vedere acţiunile cuprinse în Programul Propriu de Acţiuni pe anul 2018, elaborat în conformitate cu Programul Cadru de Acţiuni al Inspecţiei Muncii, Inspectoratul Teritorial de Muncă Buzău a desfăşurat în perioada aprilie — noiembrie 2018 o “Campanie de control privind respectarea prevederilor legale în ceea ce priveşte instruirea şi informarea lucrătorilor în activităţile din domeniul construcţiilor”. Motivarea campaniei a fost dată de faptul că securitatea şi sănătatea în muncă reprezintă un domeniu important al politicii Uniunii Europene şi are ca scop protejarea vieţii, integrităţii şi sănătăţii lucrătorilor împotriva riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională care pot apărea la locurile de muncă şi crearea unui climat de muncă optim.

Campania a urmărit în principal creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă în activităţile de informare şi instruire a lucrătorilor din domeniul construcţiilor; stabilirea măsurilor care se impun, ca urmare a nerespectării de către angajatori şi angajaţi a prevederilor actelor normative în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în scopul prevenirii producerii evenimentelor şi a bolilor profesionale și promovarea bunelor practici în acest domeniu de activitate economică.

Astfel, în perioada aprile – noiembrie 2018, inspectorii de muncă buzoieni au verificat 46 de angajatori cu un număr total de 695 lucrători. Au fost constatate 22 de nereguli privind legislaţia în domeniu pentru care au fost dispuse tot atâtea măsuri cu termene precise de remediere. Au fost aplicate 21 de sancţiuni contravenţionale, din care 3 amenzi în cuantum de 13.000 lei şi 18 avertismente. Pentru una din deficienţele constatate, respective nerespectarea prevederilor HG 600/2007 privind protecţia tinerilor la locul de muncă, au fost sesizate organele de urmărire penală.Tânăr reprezintă orice persoană în vârstă de cel puțin 15 ani și de cel mult 18 ani.

Mai exact, în luna august 2018, în urma controalelor reprezentanții ITM au depistat un angajator din București care a folosit doi minori la lucrările ce se efectuau în municipiul Buzău. Tinerii erau folosiți la săparea unor șanțuri în zona construcției. În aceste condiții, inspectorii de muncă au sesizat organelle abilitate să efectueze astfel de cercetări, angajatorul fiind acum anchetat penal.  Cele mai frecvente deficienţe întâlnite în urma controalelor au fost tablou electric neasigurat şi fără îegătură la pământ; neutilizarea echipamentului individual de protecţie de vcătre lucrători; neefectuarea examenului medical la angajare; nerespectarea prevederilor HG 600/2007 privind protectia tinerilor la locul de munca; semnalizare de securitate incompletă; nedepunere la ITM Buzău a declaratiei prealabile; lipsă dotări social sanitare (wc, chiuvete) şi punct de acordare prim ajutor în şantierele temporare deschise.