Evenimente dedicate Zilei Culturii Naţionale, la Râmnicu Sărat

de Stiri Buzau Media

Ziua Culturii Naţionale este marcată şi la Râmnicu Sărat! Primul eveniment, care are loc astăzi, de la ora 13:00, la Sala de ședințe a Primăriei municipiului Râmnicu Sărat, constă în lansarea a trei cărți: ,,Prințesa roșie și condeierul”, de Dorin Ivan; ,,Lagărul șoimului”, de Dumitru Ioan Dincă și ,,Șoapta cărților”, de Paul Iulius Negoiță. Mediatorul evenimentului este profesorul universitar Dinu Zamfirescu. Marți, 15 ianuarie, la Biblioteca Municipală ”Corneliu Coposu” Râmnicu Sărat are loc evocarea fostului profesor al Colegiului Național ,,Al. Vlahuță” din Râmnicu Sărat, Costache Florea, poet valoros, autor de sonete, decedat în 2012, dar și evocarea râmniceanului Octavian Mosescu, ultimul primar român al Balcicului (Bulgaria).

În 1961, Octavian Moșescu a luat inițiativa organizării Muzeului de Artă din Râmnicu Sărat, a cărui înființare a sprijinit-o și printr-o substanțiala donație. În acest demers a fost sprijinit de Constantin Paraschivescu – Bălăceanu. A donat în continuare lucrări valoroase, unele dintre ele clasate în patrimoniul cultural național, semnate de artiști ca Petre Iorgulescu-Yor, Ion Theodorescu-Sion, Ștefan Popescu, Max Hermann Maxy, Nicolae Enea, Ion Pacea, Brăduț Covaliu, Ion Popescu Negreni. Pe lângă donațile succesive din 1960,1961,1971,1973, colecționarul a înlesnit donații și achiziții care au îmbogățit patrimoniul secției de artă plastică.

În perioada interbelică, Octavian Moșescu a editat și condus următoarele reviste :  Carpații – revistă literară apărută în anii 1915-1916,  Vestala – revistă literară, 1915-1916,   Foaia Râmnicului – 1920-1926, Machina – 1924-1925,  Jurnalul nostru – 1925, Coasta de argint – revistă a Universității libere din Balcic, publicată în limbile româna, bulgară, turcă și armeană, 1928-1929, Farul Caliacrei – ziar de interes dobrogean, apare la Balcic la 6 noimebrie 1927. Conține versuri de Octavian Moșescu și Ion Ojog, reportaje de Cezar Petrescu și Apostol Culea și un eseu de Ștefan I.Nenițescu. Între anii 1919-1920, a editat șase reviste teatrale : V-ați ars, Acum e rost, Cum cade o revistă, Cântecul lebedei, Hop cu Râmnic și De inimă albastră, pamflete la adresa politicienilor locali.

A publicat următoarele antologii literare pe care le-a alcătuit și perfectat :Cartea semicentenarului societății „România jună”-1923; Coasta de argint – antologie literară, cuprinzând pagini de proză și poezie ale scriitorilor care au sprijinit activitatea Universității libere, 1931; Râmnicu Sărat – Căluză – o antologie cuprinzând pagini literare scrise de mari personalități ale vremii, consacrate acestui oraș.