Pe raza județului Buzău a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane la porcii din 2 gospodării particulare din localitățile Scurtești (comuna Vadu Pașii) și respectiv Săgeata (comuna Săgeata). Confirmarea a fost făcută, după cum spun reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare Buzău, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală. Medicii veterinari au intervenit și au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui focar de PPA. Gospodăriile respective au fost plasate sub supraveghere oficială, s-a realizat dezinfecția, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport. A fost executată uciderea suinelor, (un exemplar) în exploatația din localitatea Scurtești – comuna Vadu Pașii, precum și ecarisarea cadavrelor.
În cazul de la Săgeata, este vorba de 5 porci mici care au murit în interval de câteva zile, fără ca situația să fie anunțată autorităților sanitar-veterinare decât după ultima mortalitate. Purceii au fost achiziționați fără documente de la doi proprietari din Săgeata și Banița, care mai dețin și alte suine fără simptome de infestare cu PPA.
La această dată, Pesta Porcină Africană în județul Buzău evoluează în 10 focare din exploatații non profesionale și o exploatație comercială de Tip A, declarate în 7 localități respectiv; satele Mărgăriți și Gura Dimienii – comuna Beceni, satul Săgeata – comuna Săgeata, satele Vadu Pașii (3 focare), Focșănei și satul Scurtești (2 focare) – comuna Vadu Pașii și satul Boboc – comuna Cochirleanca (2 focare) precum și un caz la mistreț pe raza fondului de vânătoare 41 Beceni.
Prin aplicarea măsurilor de combatere a PPA au fost stinse până la această dată 5 focare. Rămân în continuare sub supraveghere porcii santinelă din satul Mărgăriți – comuna Beceni până la data 22 februarie, termenul limită pentru testarea serologică pentru PPA când, în cazul unor rezultate negative, și acest focar va fi stins. Pe măsura finalizării termenelor va continua acțiunea de plasare a porcilor santinelă și în celelalte focare active de pestă porcină africană de pe raza județului, sub rezerva acceptării acestei conduite de către proprietarii exploatațiilor în cauză.
DSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA Buzău. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.