Cultura de usturoi are un potențial nevalorificat pe deplin în sensul existenței unor premise care să ofere producătorilor posibilitatea funcționării în condiții de piață echitabile în context concurențial. În România, suprafața cultivată cu usturoi în anul 2017 a fost de 9.974 hectare, obținându-se o producție de 55.673 tone. Majoritatea suprafețelor sunt exploatate de către micii fermieri constituiți în ferme de familie. În perioada 2010-2017, trendul general al producției a fost descrescător. În anii 2016 și 2017 producția de usturoi a înregistrat un declin. Comparativ cu anul 2010, în anul 2017 producția de usturoi a scăzut cu 11,5 mii tone. Județele cu cele mai mari suprafețe cultivate cu usturoi sunt Botoșani, Dolj, Iași, Mehedinti, Suceava, Teleorman, Timis. În urma analizei datelor comunicate de direcțiile pentru agricultură județene a rezultat o suprafață medie a exploatației de 0,22 ha. Circa 62% din totalul exploatațiilor cultivate cu usturoi au dimensiuni cuprinse între 0.004 ha și 1 ha. La nivelul României, consumul de legume mediu anual pe locuitor se situează în jurul valorii de 155,9 kg, din care consumul de usturoi anual/cap de locuitor reprezinta 2,2 kg, respectiv 1,41 % din consumul total de legume. Autoritățile menționează că deficitul de producție la cultura de usturoi cultivat în câmp se datorează costurilor mari de producție, deficitului de sămânță din soiuri autohtone, lipsa gamei de mașini și utilaje necesare aplicării tehnologiei precum și slaba asociere a producătorilor agricoli.
Lipsa spațiilor destinate condiționării (sortare, ambalare etc.) și păstrării corespunzătoare a usturoiului, a creat dificultati în valorificarea producției către piață, ceea ce a condus la creșterea importului de usturoi. Pentru a se asigura necesarul de consum al populației trebuie menţinute suprafețele dedicate acestei culturi, motivarea producătorilor existenți să nu abandoneze această cultură, precum și încurajarea fermierilor noi să cultive usturoiul în zonele cu tradiție. Prin urmare, autorităţile intenţionează să majoreze la 3.000 de euro/hectar sprijinul financiar acordat pentru susţinerea producţiei de usturoi în condiţiile în care cuantumul de 1.000 de euro/ha acordat până în prezent reprezintă aproximativ 10% din totalul cheltuielilor, un procent insuficient pentru susţinerea cheltuielilor legate de tehnologiile aplicate în cultivarea usturoiului. Cel puțin asta prevede un proiect de hotărâre publicat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Potrivit acestuia, valoarea sprijinului financiar care se acordă beneficiarilor va fi de 13.950 lei/hectar, echivalentul în lei a 3.000 euro/hectar, fără a depăşi valoarea maximă de 15.000 euro/trei exerciţii financiare/beneficiar, prevăzută în Regulamentul de minimis în sectorul agricol.
,,În cadrul întâlnirilor cu cultivatorii de usturoi, la care au participat și formele asociative reprezentative ale acestora, s-au realizat analize și calcule privind cheltuielile și veniturile rezultate din această cultură, reieșind necesitatea unui sprijin mai mare de la bugetul de stat, în sensul creșterii cuantumului de la 1000 euro/ha la 3000 euro/ha reprezentând contravaloarea în lei de 13.950 lei/ha, noul sprijin venind în susținerea și menținerea culturii de usturoi în zonele cu tradiție, precum și înființarea de noi suprafețe, crescând în acest fel interesul fermierilor pentru accesarea acestui program”, se menționează în proiectul de hotărâre. Autoritățile sunt de părere că sprijinul financiar reglementat de această hotărâre va duce la sporirea interesului producătorilor agricoli în dezvoltarea exploatațiilor agricole precum și înființarea unor centre de colectare a producției de legume, a spațiilor destinate condiționării (sortare, ambalare) și păstrării corespunzătoare a usturoiului precum și menținerea în cultură a suprafețelor din zonele cu tradiție, în cultura usturoiului.
De asemenea, ajutorul de minimis reglementat de actul normativ va contribui la creșterea și stabilizarea cantitativă şi calitativă a producțiilor de materii prime, la echilibrarea balanţei veniturilor şi cheltuielilor producătorilor agricoli, ajutându-i să se reașeze într-o poziție mai stabilă şi mai echilibrată în raport cu partenerii de afaceri. ,,Acordarea acestui ajutor de minimis producătorilor agricoli va duce la dezvoltarea exploatațiilor agricole, la încurajarea constituirii fermierilor în forme asociative, menținerea în cultură a suprafețelor din zonele cu tradiție, în cultura usturoiului. Sprijinirea fermierilor ar putea avea ca efecte echilibrarea balanţei veniturilor şi cheltuielilor, astfel ameliorându-şi nivelul de trai, menţinându-se în activitate şi evitându-se depopularea spaţiului rural, menținându-se locurile de muncă precum și atragerea tinerilor în spațiul rural”, se mai precizează în proiectul de hotărâre. Instituția publică responsabilă cu implementarea măsurilor cuprinse în acest proiectul de act normativ este Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin direcţiile pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.