Mituri și adevăruri medicale despre ochi

de Stiri Buzau Media

Atunci când majoritatea oamenilor se gândesc la ochi, se gândesc la inelul colorat din centru (irisul), cercul negru în mijlocul irisului (pupila) și albul ochiului (sclera). Dacă priviți mai îndeaproape, puteți vedea o cupă clară, rotundă, ca un cristal de ceas, care acoperă irisul și pupila. Aceasta este corneea, care ajută la focalizarea razelor de lumină ce intră în ochi. ,,O altă membrană clară, conjunctiva, acoperă sclera și partea interioară a pleoapelor. În mod normal, nu puteți vedea această acoperire transparentă. Cu toate acestea, conține numeroase vase de sânge mici care se pot umfla și devin vizibile atunci când ochiul devine iritat, dând aspectul de „ochi injectat”. Ochiul poate fi descris ca o minge goală (globul ocular) umplut cu lichid. Această minge, denumită și glob, se află într-o cavitate osoasă din craniu numită orbită. Șase mușchi extraoculari speciali sunt atașați la fiecare glob ocular și oasele orbitelor în diferite puncte”, explică dr. Cristian Ifrim, medic specialist Oftalmologie. Acești muschi ajută la rotirea ochilor și la mutarea lor în sus, în jos, în stânga și în dreapta.

Cum vede ochiul ?

Se poate compara procesul de vedere cu funcționarea unei camera foto. Partea frontală a unei camere are o lentilă din sticlă transparentă pentru a focaliza razele luminoase. În ochi, acest sistem de focalizare a luminii constă în cornee și cristalin.   Pupila ochiului este de fapt un orificiu în iris care devine mai mare sau mai mica, ca răspuns la lumină, acționând ca o diafragmă a unei camere. Senzorul digital din camera foto modernă și filmul într-o cameră tradițională de 35 mm pot fi comparate cu retina fotosensibilă ce căptușește fundul ochiului.

Mituri

Dacă ținem o carte prea aprope sau stăm prea aproape de televizor este dăunător pentru ochi. Mulți copii cu vedere excelentă preferă să țină cărți foarte aproape de ochii lor sau să stea aproape de televizor. ,,Ochii tineri se concentrează foarte bine la aproape, așa că acest comportament este natural pentru ei și este sigur. Copiii și adulții care sunt miopi ar putea avea nevoie să se apropie de o carte sau televizor pentru a vedea clar. Făcând acest lucru nu provoacă sau agravează miopia sau orice altă problemă oculară. Un oftalmolog poate examina miopia și poate prescrie ochelari sau lentile de contact pentru a corecta problema.

Ca și în cazul unei camere, formăm o imagine vizuală, îndreptând sistemul de focalizare al ochiului (corneea și cristalinul) spre un obiect. Razele de lumină reflectate de acel obiect sunt  focalizate mai întâi de cornee, apoi de cristalin. Între cele două, diafragma (pupila) controlează cantitatea de lumină care intră în ochi. În acest proces, razele de lumină trec în spatele cristalinului și sunt duplicate cu susul în jos pe un senzor sau film (în cameră) sau retină (în ochi). Imaginea este apoi developată sau procesată. În ochi, nervul optic și creierul acționează ca procesoare ale imaginii vizuale recepționate de retina. Creierul oferă imaginea a ceea ce am văzut inversând-o din nou”, mai menționează dr. Cristian Ifrim, medic specialist Oftalmologie.

Știri despre: , ,