Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunță că numărul celor care s-au înregistrat on-line pe portalul www.votstrainatate.ro până vineri, 2 august, este de 5.328 de alegători români. Autoritatea enumeră avantajele înregistrării cu opțiunea pentru votul prin corespondență. Acestea sunt:
- posibilitatea de a vota de acasă printr-o procedură simplă și sigură;
- evitarea aglomeraţiei de la secţiile de votare;
- evitarea costurilor deplasării la secţia de votare.
Din analiza financiară a costurilor estimative a celor două variante de vot, realizată de AEP pe baza comunicărilor din partea comunităților de români din străinătate și a reprezentanțelor diplomatice, reiese că pentru a înființa o secție de votare costul aproximativ se poate ridica până la 100.000 euro. Suma include chiria pe cele opt zile necesare funcționării secției de votare (trei zile destinate votării efective și o zi pentru activitățile administrative ulterioare votării, pentru fiecare tur de scrutin în parte), precum și remunerația personalului acesteia.
,,Prin urmare, din analiza acestor date, precum și a celor comunicate de Poșta Română cu privire la costurile pe care le implică votul prin corespondență, reiese că pentru votul prin corespondență costul estimativ este de 25 euro/vot pentru ambele tururi de scrutin, în timp ce pentru votul la o secție de votare costul estimativ este de 50 euro/vot pentru ambele tururi de scrutin.Date fiind aceste estimări, atragem atenția cetățenilor cu drept de vot care se înregistrează online să acționeze cu onestitate și corectitudine, astfel încât solicitarea acestora să reflecte situația reală”, precizează Autoritatea Electorală Permanentă.
Din informațiile AEP există alegători care s-au înregistrat cu opțiunea de a vota la o secție de votare, deși nu locuiesc în străinătate și nici nu intenționează să călătorească în afara țării în zilele destinate alegerilor, și anume 8/9/10 noiembrie și 22/23/24 noiembrie 2019. Aceste fapte pot atrage înființarea artificială de secții de votare, în detrimentul alegătorilor care intenționează cu adevărat să voteze la o secție de votare din străinătate și ridică, implicit, costurile în mod nejustificat.
În aceste condiții, Autoritatea Electorală Permanentă recomandă cetățenilor cu drept de vot din străinătate să opteze pentru votul prin corespondență, a cărui procedură este simplă, sigură și eficientă și care reprezintă o modalitate modernă de vot anticipat la distanță. Alegătorii care doresc să voteze în străinătate, la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2019, se pot înregistra ca alegători în străinătate, prin intermediul unui formular on-line, până cel mai târziu la data de 11 Septembrie 2019, ora 23:59:59. Potrivit AEP, costurile de expediere din țară în străinătate și retur vor fi suportate de statul român, atât în cazul celor care trimit votul prin corespondență în țară, cât și în cazul românilor care trimit votul prin corespondență la misiunea diplomatică. Lista documentelor care atestă reședința în străinătate în vederea exercitării dreptului de vot o puteți vedea aici:
[wp-embedder-pack width=”100%” height=”400px” download=”all” download-text=”” url=”https://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2016/2016_alegeri/anexa_ordinul_500_forma_consolidata.pdf” /]