Direcția pentru Agricultură Județeană Buzău anunță că a virat suma de 36.270 lei beneficiarilor înscrişi în „Programul de susținere a producţiei de usturoi”, urmând a fi plătiți în continuare peste 221.000 lei reprezentând circa o suprafață de 159.000 mp cultivați cu usturoi. Programul de susținere a producției de usturoi, cu ajutorul căruia sunt susținuți producătorii agricoli cultivatori de usturoi din România se află în primul an de implementare. Schema de ajutor de minimis se desfăşoară pe o perioadă de 3 ani, respectiv 2019-2021, iar sprijinul financiar este de 3.000 euro/ha cultivat cu usturoi şi se calculează proporţional cu suprafaţă de pe care s-a obţinut o cantitate minimă de 3.000 kg/ha. Schema de ajutor de minimis se acordă întreprinderilor/ întreprinderilor unice care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, pentru susținerea producției de usturoi. Mai exact, acest sprijin se adresează:
- a) producătorilor agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător emis în baza Legii nr.145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare, valabil în anul de comercializare a producției de usturoi;
- b) producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, aprobată cu modificări și completări;
- c) producătorilor agricoli persoane juridice.
Condițiile de accesare a sprijinului sunt următoarele:
- a) să dețină o suprafață cultivată cu usturoi de minim 3.000 mp, marcată la loc vizibil, cu o placă indicator cu dimensiunile de circa 150 x 200 cm, pe care să se găsească inscripția ,,Program susținere usturoi, anul…, beneficiar numărul…, Direcția pentru agricultură a județului…/Municipiului Bucuresti”;
- b) să valorifice o cantitate de usturoi de minim 5.000 kg/ha, dovedită cu documente justificative, de pe suprafața prevăzută la litera a);
- c) să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu usturoi în anul de cerere.
- d) să facă dovada producției realizate potrivit prevederilor lit. a) și b) prin documente justificative privind comercializarea producției.
Valorificarea producției se face în perioada 1 iulie – 29 noiembrie, inclusiv a anului de cerere.