Pentru mulţi şoferi, minivacanţa poate reprezenta un prilej excelent de a călători, la mare sau la munte, în ţară sau în afara ei. Indiferent unde alegeţi să vă petreceţi mini-vacanţa, dacă plecaţi cu maşina, iată câteva recomandări generale pentru a fi în siguranţă la volan şi a evita producerea de accidente:
Nu vorbiţi la telefonul mobil în timp ce conduceţi maşina. Distragerea atenţiei, creată de vorbitul la telefon, afectează şofatul în mai multe feluri, generând timpi mai mari de reacţie (în special timpi mai mari de frânare) şi probleme în menţinerea benzii corecte.
Circulaţi cu atenţie şi calm şi respectaţi toţi participanţii din trafic. Un comportament agresiv va spori major riscul de a fi implicat într-un eveniment rutier cu urmări nedorite.
Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice. Orice cantitate de alcool, oricât de mică, vă poate afecta abilitatea de a conduce. Alcoolul încetineşte activitatea sistemului nervos central, inclusiv a creierului, iar consumul acestuia cauzează: probleme de vedere, încetinirea reflexelor, reducerea concentrării, crearea unei stări de relaxare şi somnolenţă, dificultăţi în interpretarea informaţiilor senzoriale, dificultăţi în desfăşurarea mai multor activităţi în acelaşi timp (ex: păstrarea benzii şi a direcţiei, în timp ce vă concentraţi la traficul din jur), supraestimarea propriilor abilităţi, ceea ce poate determina asumarea de riscuri la volan.
Evitaţi consumul de băuturi alcoolice seara dacă dimineaţa urmează să conduceţi maşina. Starea de „mahmureala” (raportată a doua zi după ce aţi consumat alcool) vă poate crea probleme de concentrare la volan şi chiar stări de somnolenţă.
Respectaţi viteza legală şi adaptaţi întotdeauna viteza la condiţiile de drum. Conform datelor Poliţiei Rutiere, viteza neadaptată la condiţiile de drum a fost pe primul loc în topul cauzelor care au produs accidente rutiere grave.
Purtaţi centura de siguranţă, indiferent dacă sunteţi şofer sau pasager în maşină, atât în localităţi, cât ţi în afara acestora. Purtarea centurii de siguranţă reduce riscul morţii şoferului şi a ocupanţilor de pe locurile din faţă cu 45-50%, precum şi riscul rănilor minore sau grave cu 20%, respectiv 45%. Printre ocupanţii locurilor din spate, purtarea centurii de siguranţă reduce riscul rănilor fatale sau grave cu 25% şi riscul rănilor minore cu până la 75%, conform raportului „Global status report on road safety”.
Fiţi atenţi la manevra de depăşire. Dacă un partener de trafic s-a angajat într-o depăşire hazardantă, trebuie încetinită viteza, facilitându-i astfel reintrarea, fără pericol pe partea dreaptă.
Concentraţi-vă în totalitate pe condus şi nu lăsaţi nimic să vă distragă atenţia de la drum. Nu întreprindeţi alte activităţi menite să vă distragă atenţia: nu folosiţi telefonul mobil pentru a trimite mesaje, a verifica notificări, a face fotografii sau a vă juca, nu consumaţi alimente în timp ce conduceţi etc. Dacă o altă activitate vă necesită atenţia în timp ce sunteţi la volan, trageţi pe dreapta într-un loc sigur pentru a vă ocupa de ea – nu încercaţi să faceţi acest lucru în timp ce conduceţi.
Nu subestimaţi pericolul oboselii la volan:
Somnolenţa la volan este periculoasă, efectele oboselii fiind comparate foarte des cu cele ale conducerii sub influenţa alcoolului. La fel ca alcoolul, somnolenţa încetineşte timpul de reacţie, scade gradul de conştientizare a mediului înconjurător, provoacă deficienţe în judecată şi creşte riscul de a fi implicat într-un accident auto.
Dacă plănuiţi să plecaţi la drum dimineaţa devreme, dormiţi cel puţin şapte ore în noaptea de dinainte. Dacă vreţi să plecaţi după-amiaza, mai ales după o zi obositoare, puteţi încerca să dormiţi puţin înainte de a porni la drum.
-pe drum, trageţi pe dreapta pentru a lua o pauză de minim 15 minute o dată la fiecare două ore de condus, chiar dacă nu simţiţi neapărat că este nevoie.
-nu folosiţi sisteme de cruise control pentru a menţine viteza constantă, în special dacă conduceţi singur noaptea; menţinerea vitezei vă poate ajuta să staţi treaz.
-nu conduceţi, în total, mai mult de 8-10 ore în fiecare zi.