În prezent, elevii care merg la școală în altă localitate decât cea de domiciliu pot beneficia de decontarea cheltuielilor de transport, însă numai pe bază de abonament. Curtea Constituțională (CCR), în schimb, a decis că o condiționare a decontării de deținerea unui abonament este neconstituțională. Astfel, legislația va trebui schimbată, pentru ca elevii să poată obține decontarea și fără un abonament, scrie avocatnet.ro.
În acest moment, Legea educației prevede că „elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale, prin unităţile de învăţământ la care sunt şcolarizaţi”. Decontarea se face în două moduri:
- pe bază de abonament, în limita a 50 km, sau
- elevilor li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă.
Problema de neconstituționalitate identificată de CCR are legătură cu condiționarea decontării, în primul caz, doar pe bază de abonament. Curtea Constituțională a reținut că această condiționare este neconstituțională. Astfel, după ce va fi publicată hotărârea CCR în Monitorul Oficial, parlamentarii vor fi nevoiți să modifice Legea educației, în sensul acordării decontării de transport (pentru elevii care sunt nevoiți să facă naveta), în limita a 50 de km, fără să mai fie necesară deținerea unui abonament, de către elev.
Astfel cum este menționat de edupedu.ro, va fi posibilă și decontarea biletelor, de exemplu, nu doar a abonamentelor. Acest lucru este necesar pentru că există transportatori care nu dau abonamente, ci doar pachete de bilete, este menționat în același articol citat anterior.
Atenție! Decizia CCR, pentru a produce efecte, trebuie publicată în Monitorul Oficial.