Care este situația financiară a orașului Râmnicu Sărat, anterior Ședinței Consiliului Local Municipal

de Stiri Buzau Media

În cadrul ședinței de mâine a Consiliului Local Municipal, aleșii locali vor analiza un proiect de hotărâre privind contractarea unui credit pentru finanțarea unor obiective deosebit de importante pentru oraș. Este vorba despre susținerea financiară a unor proiecte din fonduri europene și guvernamentale (cota de cofinanțare și cheltuieli neeligibile), a cotei de cofinanțare a unor investiții în aparatura medicală și extinderea rețelelor de gaze în municipiu, cât și pentru închiderea depozitului de deșeuri municipale. Primarul municipiului Râmnicu Sărat, Sorin Cîrjan explică cetățenilor pe pagina sa de socializare câteva aspecte privind acest proiect, dar prezintă totodată și situația financiară a orașului. ,,Pentru municipiul Râmnicu Sărat începe o etapă în care trebuie să susținem financiar proiectele de dezvoltare locală, în valoare de peste 35 de milioane de euro.  În acest moment, gradul de îndatorare al municipiului este de 4,79%, ceea ce permite angajarea unor credite pentru susținerea tuturor proiectelor și investițiilor demarate, limita maximă admisă fiind de 30% (pentru proiectele cu fonduri europene această limita poate fi depășită). În anul 2016, gradul de îndatorare era de 29,19%, după ce în perioada 2009 – 2016, municipiul Râmnicu Sărat a angajat credite în valoare de 5,5 milioane de euro. În ultimii trei ani, municipiul Râmnicu Sărat a plătit datorii de peste 3 milioane de euro, iar acum are nevoie să împrumute aproximativ 3 milioane de euro, pentru a atrage fonduri în valoare de 35 de milioane de euro”, a menționat Sorin Cîrjan.

 Edilul mai explică și faptul că în afara acestor sume, necesare proiectelor de dezvoltare, municipiul Râmnicu Sărat trebuie să asigure finanțarea lucrărilor de închidere a depozitului de deșeuri municipale, suma fiind de aproximativ 2,3 milioane de euro. ,,În anul 2017 a fost constituit fondul de închidere a depozitului iar în acest moment, există în contul primăriei suma de 3 milioane de lei (0,8 milioane de euro). Pentru diferență, municipiul Râmnicu Sărat va trebui să contacteze un credit în valoare de aproximativ 1,5 milioane de euro”, a mai adăugat Cîrjan.

Primarul a mai menționat că situația financiară a municipiului Râmnicu Sărat este stabilă și permite angajarea creditelor menționate anterior, fără să fie pusă în pericol funcționarea localității. ,,Poate părea o sumă mare, însă uitandu-ne la beneficiile pe care le vor aduce aceste investiții, atunci efortul financiar trebuie acceptat. Vor fi asfaltate peste 60 de străzi care nu au avut niciodata covor asfaltic, vor fi realizate parcuri, spații verzi și terenuri de joacă pentru copii, achiziționate autobuze electrice și reabilitate mai multe clădiri ale instituțiilor, pe lângă alte investiții majore”, a mai explicat primarul municipiului Râmnicu Sărat.