Primăria Buzău a pregătit și în acest an, în cel mai mic detaliu evenimentul ce anunță sărbătorirea a 241 de ani de existență a Târgului Drăgaica, cel mai vechi din Muntenia, care datează din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Pe durata celor două săptămâni, zeci de artiști locali dar și nume mari ale scenei românești, meșteri populari din toată țara, comercianți, comedii dar și o mare varietate de preparate culinare vor face ca și ediția din acest să fie una deosebită.
Prin urmare, cea de-a 241-a ediție a Drăgăicii își va deschide porțile sâmbătă, 8 iunie, de la ora 10:00, iar până pe data de 24 iunie, de la ora 18:00, peste 200 de artiști îi vor încânta pe buzoieni. Ca și anul trecut, în cadrul ediției aniversare a Drăgăicii se va desfășura și Festivalul „Benone Sinulescu”. Programul complet al concertelor ce vor avea loc în Drăgaica este următorul:
Drăgaica este un târg, un iarmaroc atestat din secolul al XV-lea, cu rol foarte important în comerţul cu lână, situat la întretăierea drumurilor comerciale care legau Dobrogea cu Braşovul şi Transilvania, aşa-numitul drum al transhumanţei, Moldova cu capitala Ţării Româneşti – Târgovişte, şi lega comerţul dunărean cu zonele de munte. Târgul, amintit pentru importanţa lui de Dimitrie Cantemir în “Descrierea Moldovei”, este menţionat ca aducător de mari venituri într-un document din 26 august 1778, de la Alexandru Ipsilanti.
În a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, târgul “Drăgaica” este mutat la marginea Buzăului, la Bănceşti, sat aparţinător comunei Simileasca, Alexandru Ipsilanti încredinţându-l, printr-un hrisov domnesc, datat august 1778, Episcopiei, când i se acordă vama târgului odată cu scutirea de oierit, cu toate veniturile sale obţinute, în principal, din desfacerea produselor agricole, dar şi a altor mărfuri ale crescătorilor de vite ori ale meşteşugarilor veniţi pe ruta Lemberg – Cernăuţi – Bacău – Buzău – Silistra – Constantinopole, cunoscută ca Drumul Bogdanului sau Drumul Mare.