Compania de Apă Buzău: Canalizarea nu este tomberon!

de Stiri Buzau Media

Cu toții ne dorim un oraș curat, un mediu înconjurător nepoluat, în care să muncim și să ne petrecem timpul liber. Cu toții suntem de acord că unul dintre factorii de civilizație importanți într-o comunitate este sistemul de canalizare. Acesta trebuie să fie eficient din punct de vedere tehnic, dar acest  lucru nu este de ajuns. Este nevoie ca fiecare dintre noi să respecte câteva reguli de bază pentru ca rețeaua de canalizare a comunității în care locuim să fie o facilitate, nu o mare problemă.

Rețeaua de canalizare este esențială pentru păstrarea igienei orașului și menținerii standardelor europene cu privire la protecția mediului înconjurător. Efectele utilizării incorecte a sistemului de canalizare pot duce la disconfortul cetățenilor prin creșterea numărului de avarii, degajarea de mirosuri neplăcute, apariția acumulărilor de apă și refularea pe străzile orașului dar și la poluarea mediului înconjurător.

În viața de zi cu zi, lucrurile nu se petrec de fiecare dată la modul ideal. Zilnic, cantități mai mici sau mai mari de gunoi menajer, materiale de construcții, produse de igienă intimă sau îmbrăcăminte înfundă canalizarea și blochează echipamentele speciale pe care Compania de Apă le întreține cu costuri mari pentru a pompa și epura apele uzate.

Cu siguranță, buzoienii s-au confruntat, măcar o dată în viață, cu situația canalizării înfundate sau cu cea a mirosului neplăcut care se simte în anumite zone, mai ales vara. De regulă, primul gând care ne vine în minte atunci când ne întâlnim cu astfel de situații este acela de a acuza Compania de Apă. De cele mai multe ori, însă, motivul înfundării sistemului de canalizare nu este unul de ordin tehnic, ci ține de nerespectarea regulilor elementare de utilizare a sistemului

De asemenea aducem în atenție un alt aspect cu care ne confruntăm în ultima perioadă și anume, în contextul evoluției situației epidemiologice de pe teritoriul României determinată de răspândirea COVID-19 precum și conform deciziei Comitetului Local pentru Situații de Urgență a Municipiului Buzău, s-a luat măsura ca “în toate mijloacele de transport în comun (autobuze, microbuze, taxiuri) și în toate locurile publice (spații comerciale, farmacii, piețe agroalimentare, instituții publice, șantiere în lucru, etc.) purtarea mijloacelor de protecție a gurii și nasului să fie obligatorie“ conf. Art.1 Hot.6/ 06.04.2020.

Această măsură de protecție, benefică pentru limitarea extinderii pandemiei cu noul Coronavirus, a adăugat un factor suplimentar de afectare al serviciului de canalizare, din cauza faptului că oamenii aruncă maștile folosite în vasul WC sau pe stradă. Ca urmare atragem atenția tuturor locuitorilor să arunce măștile și mănușile folosite doar la tomberon, deoarece acestea nu sunt biodegradabile și creează blocaje ale rețelei de canalizare.

Toate obiectele de protecție împotriva COVID 19, mănuși, măști, șervețele dezinfectante, trebuie aruncate direct în coșul de gunoi.

Enumerăm câteva dintre regulile pe care este bine să le aplicăm cu toții:

NU aruncăm în vasul wc produse de igienă personală: șervețele umede sau dezinfectante, absorbante de igienă intimă, bețișoare de urechi, vată, tifon, măști de protecție, mănuși chirurgicale etc.;

NU aruncăm în vasul wc substanţe şi obiecte periculoase pentru mediu: obiecte solide sau tăioase, materiale textile, resturi vegetale, medicamente;

NU aruncăm în vasul wc sau chiuvete resturi menajere: gunoi, grăsimi arse folosite în bucătărie, recipienti;

NU aruncăm în vasul wc sau chiuvete produse chimice şi toxice: vopsea, ulei, cerneală, diluanţi, substanţe de laborator, pesticide, insecticide, otrăvuri contra rozătoarelor, produse petroliere etc.;

NU blocăm accesul la gurile de scurgere şi căminele de vizitare;

NU aruncăm gunoaie sau substanțe toxice pe stradă. Posibilitatea ca acestea să ajungă în dreptul gurilor de scurgere și să le blocheze este extrem de mare.

RECICLAȚI! sticlă, materialele plastice, baterii –  colectați-le separat;

COMPOSTAȚI! cojile de ou, zațul de cafea, legumele, fructele pot fi transformate în îngrășământ;

REUTILIZAȚI! hârtia;

DONAȚI! haine, articole de uz casnic;

ARUNCAȚI RESPONSABIL! doar în locurile special amenajate: pubele, coșuri de gunoi.

Ne dorim ca fiecare dintre noi să respecte aceste reguli pentru ca astfel să dăm dovadă de responsabilitate fața de mediul înconjurator și implicit față de comunitatea în care trăim.

 

Împreună vom reuși să facem din orașul Buzău un oraș mai curat!