Compania de Apă Buzău: Tradiții cu apă în sărbătorile românești

de Stiri Buzau Media

𝐓𝐑𝐀𝐃𝐈𝐓̦𝐈𝐈 𝐂𝐔 𝐀𝐏𝐀̆ 𝐈̂𝐍 𝐒𝐀̆𝐑𝐁𝐀̆𝐓𝐎𝐑𝐈𝐋𝐄 𝐑𝐎𝐌𝐀̂𝐍𝐄𝐒̦𝐓𝐈

„Binecuvântat este sezonul care leagă lumea întreagă într-o conspirație de iubire!” (Hamilton Wright Mabie)

Indiferent ce plaiuri cutreierăm în această perioadă, apa devine acel fir de legătură, aflat în mijlocul sărbătorilor de Iarnă, ce conectează diferitele zone ale țării prin tradiții și obiceiuri, superstiții sau ritualuri creștine. Iată ce am descoperit în al nostru periplu și cum am umplut noi tolba cu povești care mai de care mai interesante și frumoase despre obiceiurile practicate în această perioadă, obiceiuri ce datează de mii de ani, ca un martor al existenței noastre pe aceste meleaguri.

𝐀𝐩𝐚, 𝐨 𝐜𝐚𝐥𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐬𝐮𝐟𝐥𝐞𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐜𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐭𝐫𝐞𝐜𝐮𝐭̦𝐢 𝐢̂𝐧 𝐧𝐞𝐟𝐢𝐢𝐧𝐭̦𝐚̆.
În Bucovina, în Ajunul Crăciunului se pun pe masă un colac și un pahar de apă, deoarece se crede că sufletele celor răposați vin în această noapte pe la casele lor, gustă din colac și-și uda gura cu apă.

𝐀𝐩𝐚, 𝐝𝐫𝐞𝐩𝐭 𝐬𝐮𝐫𝐬𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐩𝐮𝐭𝐞𝐫𝐞.
În Maramureș, în Ajun, gospodarii pun o potcoavă într-o găleată cu apă şi a doua zi, prima cană o bea stăpânul casei, apoi copiii şi la urmă animalele, ca să fie sănătoase şi tari ca fierul din potcoavă.

𝐀𝐩𝐚, „𝐮𝐫𝐚𝐫𝐞” 𝐝𝐞 𝐛𝐢𝐧𝐞.
În unele zone, în seara de Ajun se pune sub faţă de masă coasă, ca să fie toţi sănătoşi, iar sub picioare toporul; alţii stau pe topor, ca să fie sănătoşi şi tari peste an ca fierul. Sub masă pun cofa cu apă, să le meargă bine la vite.

𝐀𝐩𝐚, 𝐩𝐮𝐫𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐬̦𝐢 𝐩𝐫𝐨𝐬𝐩𝐞𝐫𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞.
La cele trei sărbători mari – Crăciun, Paște și Rusalii – toți cei din casă să se spele pe față cu apa în care au fost puși bani de argint pentru purificare și prosperitate.

𝐀𝐩𝐚… 𝐢̂𝐧 𝐩𝐚𝐮𝐳𝐚̆.
Dacă spălaţi rufe se spune că vă merge rău. Cei mai superstiţioşi spun că e bine să nu spălaţi rufe până la Bobotează, când se sfinţesc apele.

𝐀𝐩𝐚… 𝐦𝐚𝐠𝐢𝐞.
Se crede că la miezul nopții, înspre Crăciun, apa se preface în vin.

𝐀𝐩𝐚, 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐠𝐫𝐚𝐫𝐞 𝐬̦𝐢 𝐣𝐨𝐜.
Iordănitul femeilor este un obicei de Bobotează. În trecut, în satele din nordul ţării, femeile se adunau în grupuri mari acasă la cineva şi duceau alimente şi băutură. După ce serveau masa, ele cântau şi jucau toată noaptea. În dimineaţa de Bobotează ieşeau pe stradă şi luau pe sus bărbaţii care apăreau întâmplător pe drum, îi luau cu forţa la râu, ameninţându-i cu aruncatul în apă. În unele regiuni avea loc integrarea tinerelor neveste în comunitatea femeilor căsătorite prin udarea cu apă din fântână sau dintr-un râu.

𝐀𝐩𝐚… 𝐬𝐮𝐫𝐬𝐚 𝐯𝐢𝐞𝐭̦𝐢𝐢.
Înainte de a decora bradul de Crăciun, în perioada dinaintea Anului Nou, se ia o ramură de copac, în general de măr, şi se pune în apă. Ramura înfloreşte până la Anul Nou şi simbolizează viaţă nouă şi prosperitate. De aceea, multe din colindele noastre au ca refren cuvintele „flori dalbe, flori de măr”.

Compania de Apă Buzău