Comunitatea stării de bine – proiect inițiat de primăria municipiului Buzău

de Stiri Buzau Media

‘Comunitatea starii de bine’ este proiectul initiat de primaria municipiului Buzau, avand obiectivul de a introduce, la nivelul comunitatii buzoiene, conceptul de stare de bine, element cheie care sta la baza dezvoltarii personale. Primele doua programe implementate in acest proiect sunt ‘Sa fim prieteni’, dedicat gradinitelor si ‘Scoli fara bullying’, dedicat tuturor celorlalte niveluri de invatamant.

Aceste doua programe, implementate in parteneriat cu organizatia Salvati Copiii, ISJ Buzau, IPJ Buzau, CJRAE Buzau, au obiectivul de a oferi sprijin scolilor pentru definirea lor ca medii sigure, prietenoase, in care elevii, profesorii si parintii colaboreaza pentru reducerea comportamentelor violente sau de excludere intre copii. Aceste comportamente negative pot genera stres, disconfort, suferință în dinamica relațională, performanta scolara redusa si chiar abandon scolar.

Daca in cadrul proiectului ‘Scoli fara bullying’ (nivel primar, gimnazial, liceal) s-au incheiat etape importante, si anume formarea celor peste 300 de elevi ambasadori din 11 licee buzoiene (elevi care au invatat un scenariu didactic anti-bullying pe care il vor preda la randul lor in liceele si scolile gimnaziale din municipiu) si constituirea grupurilor de actiune conform OMEC 4343/2020,  ‘Sa fim prieteni’, programul dedicat gradinitelor este subiectul conferintei de presa. Programul ‘Sa fim prieteni’ este finantat de primaria Buzau si aduce gradinitelor o noua metodologie pentru dezvoltarea comportamentelor pozitive si 4 valori conductoare: grija, toleranta, respect si curaj.

Cele 59 de grupe, 1315 prescolari din cele 8 gradinite inscrise in prima etapa a programului vor primi astazi materialele educationale atat de asteptate. In luna septembrie, a avut loc formarea tuturor cadrelor didactice din cele 8 gradinite (105 educatoare), astfel incat sa foloseasca la potentialul maxim materialele furnizate acum.

Fiecare grupa va primi cate o valiza care contine ghiduri de activitati de interior si de exterior, planse didactice cu situatii din viata de zi cu zi, materiale pentru a stabili o buna comunicare cu parintii, materiale pentru dezvoltarea inteligentei emotionale si fiecare prescolar va primi cate un ursulet care va deveni prietenul de la gradinita, va fi utilizat in jocuri de rol si va aduce confort prescolarilor de grupa mica.

In etapa a doua de inscrieri in acest program, avem deja solicitari din partea a 14 gradinite si scoli gimnaziale cu grupe de gradinita, ajungand astfel la un total de 22 de institutii de invatamant prescolar. In urma noului apel, pana la aceasta data, avem un total de 133 grupe si 2846 prescolari care vor implementa metodologia Sa fim prieteni si isi vor ghida activitatea zilnica urmand cele 4 valori ale programului: grija, toleranta, respect si curaj.

Gradinitele din apelul 1, cele care au inceput implementarea proiectului prin evaluarea climatului educational si formarea cadrelor didactice:

 

GPP BOBOCEI DIN MICRO III
GPN nr 5
GPP 9
GPN Nr 10
GPP Nr 11, ” Căsuța Poveștilor „
GPP  nr. 6
GPP Cei Șapte Pitici
GPP 18