Încă de când a devenit primar al comunei Brădeanu, în anul 2016, Costel Nicolae a avut ambiția de a atrage în comuna sa cât mai multe fonduri europene. Primul gospodar al comunei Brădeanu crede cu tărie că aceasta este cheia succesului pentru ca oamenii să aibă parte de condiții mai bune de trai. A avut ambiție, a muncit, a întocmit proiecte și a reușit.
Costel Nicolae a devenit primar PNL al comunei Brădeanu, în anul 2016, după ce timp de 10 ani a fost secretar al comunei. Dorința de a prelua frâiele comunei natale a venit, în primul rând, din faptul că, până la acel moment, la Brădeanu nu fusese atras nici un ban european. Astăzi, după 6 ani în fruntea Primăriei Brădeanu, toate realizările administrației locale sunt strâns legate de fondurile europene.
„Nu știu de ce nu s-a încercat atragerea fondurilor europene, în trecut. Cert este că acești bani se accesează foarte greu, necesită multă muncă și durata de implementare a proiectelor este destul de mare. Cu toate acestea, fără bani europeni nu cred că noi, primarii unităților administrativ teritoriale, am putea face tot ce ne propunem pentru oameni”, spune primarul comunei Brădeanu.
În primul mandat ca primar al comunei, Costel Nicolae a reușit să atragă bani pentru implementarea a 6 proiecte menite a face viața localnicilor din Brădeanu mai ușoară, mai frumoasă.
„Din bugetul local nu am fi avut noi aproape 60 de miliarde de lei vechi să reabilităm o școală, niciodată. Grupuri sanitare, panouri solare, apă caldă, tot am reușit cu bani europeni”, spune primarul comunei Brădeanu, Costel Nicolae.
Primul mare proiect finalizat la Brădeanu cu fonduri europene este școala din satul Smârdan, unde în prezent învață toți copiii din comună, dat fiind că unitatea de învățământ din satul reședință este în plin proces de reabilitare. Școala de la Smârdan este complet reabilitată termic și energetic, este dotată cu panouri fotovoltaice si panouri solare, iar apa colectată de pe toată suprafața clădirii este captată și folosită la întreținerea unui părculeț aflat în perimetrul acesteia. De asemenea, școala are un sistem special de purificare a aerului, care absoarbe aerul din sălile de curs, îl filtrează printr-o serie de purificatoare aflate în podul imobilului, fiind pompat, înapoi, în sălile de curs.
„La școala Smârdan avem un sistem de purificare a aerului pe care îl au doar 1% din școlile din România. Nu am prea auzit să fie așa ceva în România, însă am auzit la un moment dat niște declarații ale ministrului care spunea că sunt 1% din școli cu acest sistem. Noi așa am avut făcut proiectul și mai avem și un sistem de colectare a apei pluviale de pe toată clădirea. Colectăm apa în bazine și cu apa aceea irigăm și întreținem un părculeț de vreo 5000 de metri. Iată dovada că se poate și în alte părți, nu doar la Școala 11 din Buzău”, spune primarul comunei Brădeanu.
Tot la școala din Smârdan, Primăria a amenajat un teren de fotbal sintetic pentru elevi, dar care poate fi folosit, după cursuri, de oricine este dornic de sport și de mișcare.
Un alt proiect cu bani europeni este cel privind reabilitarea școlii din Brădeanu, care se află și el pe final. Școala va dispune pe lângă sălile de clasă de o sală de sport modernă și de patru laboratoare de specialitate (informatică, biologie, fizică și chimie). După finalizarea școlii din Brădeanu, aici vor învăța elevii din clasele V-VIII, iar în cea de la Smârdan vor învăța elevii din ciclul primar.
De condiții bune beneficiază și preșcolarii din Brădeanu, pentru că tot cu fonduri europene, primarul PNL a reușit să finalizeze o grădiniță nou-nouță. Copiii învață într-un spațiu modern, dotat la cele mai înalte standarde.
„Avem această grădiniță inaugurată recent, la care sistemul de încălzire este unul cu pompe de căldură. Așteptăm să vedem și noi, în acest an, cum va face față și care vor fi costurile” a mai spus primarul din Brădeanu.
Tot cu bani europeni a fost reabilitat, pentru prima dată, și sediul Primăriei, ridicat în anul 1918.
Reabilitarea a fost făcută inclusiv termic, pe acoperișul Primăriei fiind montate panouri fotovoltaice. De asemenea, tot iluminatul Primăriei este asigurat de energie solară, înmagazinată în bateriile montate în camera tehnică.
Un alt proiect pentru care au fost atrași bani europeni este cel privind înființarea, la Brădeanu, a unui centru de zi dotat cu o cantină socială și un serviciu de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice, instituție care va funcționa în sediul fostului C.A.P.. Centrul ar trebui să fie gata anul viitor și să deservească 60 de persoane cu vârste de peste 65 de ani: 20 de persoane vor primi mâncare la sediul centrului, 20 de persoane vor primi acasă o masă caldă, iar alte 20 de persoane cu dizabilități vor beneficia de asistență medicală la domiciliu, în parteneriat cu Crucea Alb-Galbenă.
Un alt obiectiv asumat de primarul comunei Brădeanu este cel privind reabilitarea și extinderea sistemului de alimentare cu apă, precum și extinderea si finalizarea sistemului de canalizare menajeră. În prezent, aproximativ 800 de gospodării din aproape 1300, din satele Brădeanu și Smârdan, sunt alimentate cu apă din rețeaua publică.
„Am reușit să prindem pe programul Anghel Saligny un proiect de aproape 200 miliarde de lei vechi de reabilitare a sistemului de alimentare cu apă și extindere a rețelei de canalizare. Mai avem început un proiect pe Fondul de Mediu, proiect pe care nu l-am finalizat din cauza contribuției proprii din bugetul local, bani pe care nu i-am avut. Am primit acum la rectificare o sumă și sper să mai primim ceva ajutor și să finalizăm și acest proiect” a declarat primarul comunei Brădeanu.
Și în ceea ce privește accesul cetățenilor comunei la servicii medicale decente au fost făcuți pași importanți. Așa cum s-a obișnuit în ultimii șase ani de când conduce Primăria Brădeanu, primarul Costel Nicolae a reușit să acceseze prin P.N.R.R. bani pentru reabilitarea dispensarului din Brădeanu. În paralel, medicul din localitate a reușit să obțină finanțare pentru dotarea cu aparatură medicală a dispensarului. De asemenea, în satul Mitropolia va fi construit de la zero un centru comunitar integrat cu spații moderne și dotat cu aparatură medicală.
Pași importanți au fost făcuți și pentru înființarea rețelei de gaze. A fost întocmit proiectul și s-a stabilit și de unde va avea loc branșarea, singura problemă fiind acum cea a fondurilor necesare realizării lucrării respective.
„Avem depus și un proiect pentru înființarea rețelei de gaze și sper să ne vină și nouă rândul, deși cu prețurile practicate astăzi nu știu câți doritori vor mai fi. Ni s-a dat deja un punct de racordare, undeva, între Smeeni și Florica la o magistrală, dar vom trăi și vom vedea. Eu vreau să-i asigur pe oameni că atîta vreme cât voi fi primar, voi lupta pentru a atrage cât mai multe fonduri pentru comunitatea noastră, pentru ca Brădeanu să devină noul Ciugud din Câmpia Bărăganului”, a mai declarat primarul liberal al comunei Brădeanu, Costel Nicolae.