Ministrul Agriculturii Petre Daea: ,,Sunt convins că peste câteva zile (…) va apărea H.G. privind Banca de gene de la Buzău”

de Stiri Buzau Media

Afirmația a fost făcută astăzi, de ministrul Agriculturii Petre Daea, care a deschis astăzi, cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional al Tomatelor și al Biodiversității, organizat de către municipalitate în colaborare cu Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău. Demnitarul a sosit la acest eveniment, undeva în jurul orei 11:00. El a sosit la acest festival-concurs flancat de o parte de cei doi apropiați consilieri ai săi, buzoienii George Sava și Eduard Coman și de cealaltă parte de primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, reprezentanții Direcției Agricole și cercetătorul Costel Vânătoru de la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură. La acest festival-concurs a fost prezent deputatul Dănuț Păle, vicepreședinte în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, precum și Irina Vlăducă Marghiloman în calitate de invitat special la acest eveniment. În vizita sa la Buzău, ministrul Daea a mers la toate standurile producătorilor,  veniți din Republica Moldova și din alte județe din țară, pe care i-a invitat la o discuție după ce fac o listă de cerințe cu ce ar trebui să facă Ministerul Agriculturii pentru a le veni în ajutor.

La rândul lor, producătorii i-au cerut printre altele subvenții mai mari și înființarea unei bănci de semințe. În acest context, ministrul Agriculturii, Petre Daea a mai vorbit și despre necesitatea înfiinţării Casei de Comerţ şi a realizării unor unităţi de prelucrare pentru ca marfa producătorilor să poată fi valorificată cu succes. De asemenea, demnitarul a vorbit despre înfiinţarea băncii de gene pentru agricultură, unde vor fi păstrate în condiţii optime seminţe din toate soiurile tradiţionale de legume. Acest lucru urmează să se concretizeze într-o primă etapă prin semnarea unei hotărâri de guvern în acest sens, care ar urma să se facă în câteva zile, după cum a menționat Petre Daea:

La rândul său, deputatul Dănuț Păle, vicepreședinte în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, a menționat că înființarea Băncii Naționale de Gene pentru Legumicultură, Floricultură, Plante aromatice și medicinale este un proiect pus pe tapet ministerului Agriculturii de aproape 2 ani de zile, iar concretizarea acestuia ar fi un mare pas pentru agricultura buzoiană și nu numai.

La noua Bancă de gene ar urma să se păstreze toate soiurile de legume românești obținute ca rezultat al cercetării. Recent, problema terenului a fost rezolvată. Primăria municipiului Buzău a pus la dispoziţie o suprafaţă pentru înfiinţarea băncii de gene, în parcul Crâng, în locul fostelor birouri şi sere ale Urbis Serv.

În timpul vizitei la Buzău, ministrul Agriculturii a spus că fermierii au avut parte de trei ani agricoli buni, fără precedent, care le vor permite să se capitalizeze ,,și să meargă mai departe”. Prin festivalul-concurs creat la Buzău, organizatorii doresc păstrarea şi promovarea produselor tradiţionale româneşti ca zestre a românilor prin cultură. Cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional al Tomatelor și al Biodiversității s-a dovedit a fi un success în contextul în care numărul producătorilor venii în acest an a fost aproape dublu față de 2018, după cum au declarat pe rând primarul Constantin Toma și cercetătorul Costel Vânătoru.

Prezentă la acest festival, în calitate de invitat, Irina Vlăducă Marghiloman a recunoscut că este o mare consumatoare de roșii autohtone și și-a exprimat dorința ca produsele românești să fie prezente cât mai des în galantarele marilor magazine.

Festivalul a fost o încântare pentru cei mari dar și pentru cei mici, prin diversitatea de produse etalate pe tarabe de producători. Cei prezenți la cea de-a doua ediție a festivalului s-au putut delecta și cu un spectacol de muzică populară susținut de grupuri de copii. Înainte de a părăsi locația unde a avut loc evenimentul, Petre Daea a avut parte de o întâlnire frumoasă cu un cuplu de tineri care s-au căsătorit chiar în această zi.

 

Știri despre: , ,