Idee de-a dreptul îndrăzneață a primarului municipiului Buzău, Constantin Toma, pentru protejarea Palatului Comunal, clădire emblemă a orașului. Edilul spune că a demarat procedurile pentru implementarea unei soluții tehnice ce va permite montarea, sub clădirea de peste 10.000 de tone, a unui sistem pe rulmenți, care să preia șocurile generate de un eventual cutremur. Soluția este implementată déjà cu succes în Japonia, țară în care seismele sunt la ordinea zilei.
Constantin Toma precizează că, pentru așezarea Palatului Comunal pe rulmenți, Primăria Buzău primește consultanță din partea unui român cu expertiză în domeniu, chiar din Japonia.
Palatul Comunal a fost ridicat între anii 1899 şi 1903, în timpul mandatului de primar al liberalului Nicu I. Constantinescu, și a fost cea mai impunătoare clădire comunală din Regat, supremaţie care a durat până în 1918.
Palatul Comunal din Buzău a fost ridicat pe un teren expropriat, în locul grădinii publice, din cărămidă arsă, pe un soclu de piatră. Are parter, etaj şi turn cu ceas. La ridicarea zidurilor groase, s-a folosit piatră de Ciuta şi din carierele din Dobrogea şi Câmpulung.
Palatul a fost bombardat la 8 august 1944 de avioane britanice, iar în noaptea de 27 spre 28 august a fost incendiat. Până la incendiul din august 1944, dintre toate încăperile, sala de recepţii a reprezentat o bijuterie cu ornamente în stil veneţian. În mijloc se afla o masă din stejar masiv, cu picioare ce se terminau cu capete de lei. Camera mai conţinea scaune capitonate, covoare şi o colecţie de tablouri ale unor pictori renumiţi.
Palatul Comunal a traversat moment critice și în timpul marelui cutremur din 1977. Atunci, s-a dărâmat cinematograful Moldavia, care era în zona băncilor și câteva locuinţe. Pe strada Cuza Vodă s-a prăbuşit Şcoala Sanitară şi au fost avariate toate clădirile din Piaţa Dacia”. Palatul a fost și el serios afectat, iar seismele ulterioare i-au șubrezit serios structura de rezistență.