Sorin Cîrjan, primarul municipiului Râmnicu-Sărat: Despre schimbarea unor directori din unitățile de învățământ în timpul anului școlar și în “Stare de Alertă”

de Stiri Buzau Media

Am evitat, în ultimele luni, să fac comentarii pe seama deciziilor Guvernului, doar din dorința de a liniști spiritele în acest oraș, “încinse” după doi ani de dispute politice. M-am abținut cu greu să nu reacționez la desele derapaje ale democrației și a unor principii de etică și morală călcate în picioare de tocmai cei care clamează că vor să facă o Românie “normală”, “modernă” și “educată”.

Astăzi, voi face o excepție pentru că sistemul de educație la care voi face referire este mult prea important pentru noi toți.

De câteva zile, în plina pandemie și în timpul desfășurării primului semestru al anului școlar, peste 1000 de directori au fost schimbați din funcție. Foarte bine, vor spune unii, nimeni nu este de neînlocuit și oricum erau PSD-iști, în plus le expirase și mandatul. Admițând aceste argumente, în parte adevărate, se naște totuși o întrebare la care vă invit să căutam un răspuns:

??? ???????? ?????? ???????̆?? ??̆???? ?? ?????????̆, ??̆??̆ ? ?? ?? ?̦???? ???? ?? ???????? ?̂? ???? ?? ????̆?, ??̆??̆ ? ???????? ? ????????̆?̦?? ????? ????????̦? ?̦? ??̆??̆ ? ?????????? ? ???????????? ?? ????? ????????? ??? ?̦?????? ?????????? ?̦? ??? ????????̆?̦???? ???????

Elevilor?

Părinților?

Cadrelor didactice?

Întregii societăți românești, greu încercate în ultimii ani de prea multe schimbări fără noimă și prea multe începuturi de reforme eșuate?

Evident, NU!

Nici măcar partidul ce se vrea mai puternic decât însuși statul, și care a “gândit” această acțiune, nu câștigă nimic, producând și mai mare dezamăgire în rândul celor care i-au susținut și care văd astăzi adevăratele intenții ale liderilor politici de dreapta.

Situația devine și mai clară și mai dramatică în momentul în care vedem cu cine au fost inlocuiți foștii directori?!

Despre ce principii mai vorbim, despre ce valori?

La Râmnicu Sărat situația este concludentă pentru a face această analiză. Pentru cel care împarte astăzi, “dreptatea” în școli (pentru că i se permite, nu pentru că ar fi normal), șeful local al partidului aplică dictonul “cine nu este cu mine, este împotriva mea”. Așa se face că au fost înlocuiți și directori cu vederi liberale, că doar astfel au putut fi numiți cei care au luptat pentru cauză.

Nu contează că au pierdut toale tipurile de alegeri în ultimii doi ani, râmnicenii sancționându-i pentru politica pe care au promovat-o, ei vor să conducă!

Îi avertizez pe această cale, pe cei care au decis astfel că își asumă din acest moment întreaga răspundere pentru ce se va întâmpla în aceste școli în perioada următoare.

Îi atenționez, de asemenea, pe noii directori, că voi monitoriza atent modul în care își vor exercita atribuțiile pe linie administrativă!

Îmi doresc sa punem capăt oricăror dispute în comunitate și, mai ales în instituții, și va invit sa renunțați la acțiunile revansarde pe toți aceia care v-ați asumat un rol politic!

Râmnicul are nevoie de liniște și stabilitate, mai ales în această perioadă dificilă!

Sorin Cîrjan