Comunicat de presă – Dep. Sebastian Radu

de Stiri Buzau Media

Nedreptăți față de medici reparate de Parlament

Camera Deputaților a adoptat proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.43/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, pe perioada stării de urgență.

Ordonanța de urgență a Guvernului prevede acordarea unui stimulent de risc în cuantum de 2.500 lei brut pe lună pentru personalul medico-sanitar și personalul paramedical, implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților infectați cu COVID-19, pe perioada stării de urgență, din fondul de salarii al unității angajatoare, prin transferuri din bugetul Fondului național unic de sănătate sau, după caz, de la bugetul de stat sau din fonduri europene.

Totuși, nu prevedea măsuri pentru toți, ci doar pentru unele categorii de personal.

„Caracteristic guvernului Orban, a fost adoptat un act normativ care discrimina categorii întregi de personal din prima linie. Medici de familie, personal de îngrijire, șoferi de pe ambulanțe care au ajutat cot la cot cu asistenții și medicii la transportul bolnavilor au fost uitați. A fost uitat omul care și-a dat viața la Suceava după ce nu a beneficiat de echipamente corespunzătoare în lupta cu COVID19. Parlamentul a corectat aceste demonstrații de lipsă de respect și a amendat proiectul. Vor beneficia de stimulentul de risc personalul medical, medico-sanitar și auxiliar sanitar din cabinetele medicilor de familie, laboratoarele de analize medicale, laboratoarele de imagistică medicală, ambulatoriile de specialitate, farmaciile comunitare, cabinetele stomatologice, furnizorii de servicii medicale aflați în contract cu Casele de asigurări de sănătate, care au activat în timpul stării de urgență și care au avut în evidență sau sub tratament pacienți suspecți sau confirmați cu COVID-19, ori dacă personalul respectiv a fost confirmat cu COVID-19 în urma activității desfășurate. Pentru toată perioada stării de urgență, nu doar pentru o zi așa cum s-a întâmplat în cazul medicilor de la medicină legală, de care guvernul și-a amintit cu o zi înainte de încheierea acesteia.”- Sebastian Radu, deputat, membru al Comisiei pentru sănătate și familie.

Au fost incluși în rândul celor care vor beneficia de stimulentul de risc și pentru personalul din domeniul asistenței sociale și comunitare, indiferent de forma de organizare a furnizorului de servicii sociale, implicat direct în sprijinirea și/sau îngrijirea persoanelor în vârstă, a copiilor, a persoanelor cu dizabilități și a altor grupuri vulnerabile, pe perioada stării de urgență.

„După ce au fost practic arestați la locul de muncă prin ordonanțe militare, cei care lucrează în domeniul asistenței sociale au fost ignorați de guvern. S-au opus vehement acestui amendament, au încercat să inducă în eroare opinia publică și l-au copiat într-o Ordonanță de urgență, dar nu au mai trimis-o spre publicare. În plenul Camerei Deputaților, din nou, secretarul de stat trimis să prezinte poziția guvernului a fost împotrivă. Acest comportament al guvernului PNL este greu de calificat și nu are nicio justificare.” Sebastian Radu, deputat PSD Buzău.

Știri despre: ,