Victor Ponta propune venitul minim vital pentru fiecare român
PRO România, prin vocea președintelui Victor Ponta, propune ca fiecare cetățean afectat de coronacriză să beneficieze de sprijin pentru trai decent, prin asigurarea, de către stat, a unui venit minim vital lunar. Astfel, ajutorul urmează să fie calculat ca diferență dintre suma de 1500 de lei și venitul net lunar al persoanei.
Este o măsură pe termen lung, deoarece specialiștii noștri susțin că aceasta trebuie să fie valabilă atât pe perioada stării de alertă, cât și pe o durată de un an după finalizarea crizei. De asemenea, se propune majorarea cuantumului aferent venitului minim vital pentru familiile monoparentale cu suma de 500 de lei. Pentru familiile cu trei persoane majore care locuiesc în aceeași gospodărie se acordă un ajutor de maximum 3000 de lei, respectiv 4000 de lei pentru cele cu mai mult de trei membri peste 18 ani.
PRO România susține că, fără reglementarea venitului minim vital, românii vor fi puși în situația de a nu-și permite alimentele sau medicamentele necesare. Asta cu atât mai mult cu cât guvernul Orban refuză să aplice legea care majorează pensiile, iar numărul celor care au rămas fără un loc de muncă trece de un milion.
O măsură similară pentru asigurarea unui venit minim vital a fost implementă deja în Spania, acolo unde fiecare persoană care câștigă mai puțin de 200 de euro primește, de la stat, o diferență de 456 de euro. De aceea, Victor Ponta semnalează faptul că statul român trebuie să facă schimb de bune practici cu alte țări în ceea ce privește protecția cetățenilor. De altfel, cele mai multe dintre măsurile propuse de PRO România de la începerea crizei au ca referință proiecte de succes implementate în alte state, adaptate, cu ajutorul specialiștilor din fiecare domeniu, realității din țara noastră.
Pentru urgentarea parcursului de adoptare a acestor măsuri, PRO România a inclus toate prevederile descrise mai sus în proiectul de lege privind venitul minim garantat, inițiativă proprie depusă încă din luna aprilie și aflată în procedură legislativă.