??????? ??????? ??? ??????? ?????, ??????????? ?? ??????????̆

de Stiri Buzau Media

 

 

? ? ?????????? ???? – ???? ??? ????, ?????????̆ ?????̆ ?????-?? ????, ??? ????̂??? ? ??? ?????? ?????? ?̧? ???̧?? ????, ?????̧??? ????? ???????????-??????
De teamă să nu fie împiedicaţi de comunişti, plecarea lor a luat forma unui adevărat complot, pus la cale încă din 1945 de celebrul dirijor american Yehudi Menuhin, cel care le-a intermediat și obţinerea azilului politic în Statele Unite.
▶️ Potrivit Radio France International, elevul lui Enescu a aranjat un turneu care urma să ajungă şi în SUA, pentru a înşela vigilenţa regimului comunist. Pentru a obţine dreptul de a susţine aceste spectacole, Enescu (65 de ani) a trebuit să concerteze şi la Moscova. Între timp, soţia lui Enescu, prinţesa Maria Cantacuzino (68 de ani), a vândut, cât de discret a putut, o parte dintre mobile, bijuterii, tablouri, pentru a strânge banii cu care să poată supravieţui în străinătate.
?????? ?̧? ???̦?? ?-?? ?̂??????? ?? ?? ?????, ?? ????????̧?, ?????? ??̆ ?????????? ????? ??̆ ??????, ?????̂?? ?? ?? ???̧????? ??????????, ????????̆ ????? ?? ????? ?????.
Când au plecat în exil, Enescu avea să-i mărturisească prietenului său, avocatul Romeo Drăghici, că avea presimţirea că nu se va mai întoarce niciodată în România. Aşa s-a şi întâmplat. După ce a stat trei luni în SUA, unde a concertat şi a dat lecţii de interpretare, impresariate de Menuhin, Enescu, alături de Maruca, a revenit în Europa, la Paris. Acolo, George Enescu a fost urmărit de agenţi ai Securităţii.
▶️ În 1951, statul român a dorit să-l aducă pe George Enescu la Săptămâna muzicii româneşti, dar marele compositor a condiționat întoarcerea de eliberarea din închisoare a soţiei compozitorului Mihail Jora și de reprimirea în rândul membrilor Academiei Dimitrie Gusti şi Constantin Rădulescu Motru. Solicitările sale nu au fost îndeplinite.
În iulie 1954, Enescu a făcut un atac cerebral, care, cel mai probabil, i-a grăbit moartea, survenită un an mai târziu. Marele compositor a fost înmormântat în cimitirul parizian Pere Lachaise, pe aceeaşi alee cu Georges Bizet.
? În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” Buzău găsiți cărțile „George Enescu”, de George Bălan, și „Povestiri despre George Enescu”, de Ionel Hristea.