„Călătorie”, la Muzeul Județean, alături de globe-trotterul Dumitru Dan prin marile oraşe şi capitale ale lumii

de Stiri Buzau Media

Muzeul Județean Buzău a implementat în perioada 2015-2016 proiectul Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci printr-un grant oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, prin Programul Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural.

 

Expoziția dedicată primului globetrotter român, Dumitru Dan, unul dintre multiplele rezultate ale proiectului, este locul unde se vor desfășura în următorii ani diverse activități cu publicul precum: lecții interactive de tip storytelling, ateliere meșteșugărești privind cusutul motivelor populare, lecții-ghidaj și altele. De la deschiderea ei, care a avut loc în data de 18 mai 2016, expoziția a înregistrat un număr de 12.244 vizitatori.

În perioada de sustenabilitate a proiectului 2016-2021, echipa de proiect va desfășura, pe lângă activitățile educative și de valorificare a patrimoniului, și activități de cercetare și restaurare a unor bunuri din Colecția Dumitru Dan aparținând Muzeului Județean Buzău.

În data de 25 mai 2017 se va derula la sediul Muzeului Județean Buzău prima activitate de tip storytelling împreună cu un grup de elevi ai Școlii Gimnaziale “Căpitan Aviator Mircea T. Bădulescu” din Buzău.

Călătorie pe glob/Travel the world va consta într-un dialog între personajul Dumitru Dan și auditoriul său, în timpul căruia elevii vor descoperi informații despre geografie, istorie, gastronomie, limba, cultura și civilizația altor popoare, cât și informații despre folclorul, tradițiile, costumul popular, cântecele și dansurile tradiționale românești.

Călătorie pe glob/Travel the world va reda într-un mod inventiv şi interactiv istoria călătoriei în jurul lumii pe jos, văzută din perspectiva experienţelor unice trăite de-a lungul acestei expediţii de către personajul principal. Participanții vor fi introduși în poveste şi îşi vor începe propria „călătorie” alături de personajele principale (globe-trotterii Dumitru Dan, Al. Pascu, Paul Pârvu, Gh. Negreanu și cățelul Harap) prin marile oraşe şi capitale ale lumii.

Activitatea de tip storytelling urmărește să contribuie la:

– Cultivarea dragostei şi a respectului pentru istorie, patrimoniul național material și imaterial, pentru tradiţiile, obiceiurile şi folclorul românesc;

– Educarea, sensibilizarea și trezirea interesului elevilor pentru călătorie, natură, sport, geografie, istorie (stimularea implicării directe, gândirea critică și interesul activ);

– Combaterea formelor de discriminare pe considerente etnice;

– Combaterea rasismului, a discriminării rasiale, a xenofobiei şi a intoleranţei.

 

Știri despre: