După ce a trecut printr-un proces de reabilitare, Casa Vergu-Mănăilă, secţie exterioară a Muzeului Judeţean, a fost redeschisă joi prin vernisarea expoziției Fiii oamenilor mărturisitori ai Fiului Omului.
Expoziția este realizată prin colaborarea dintre Muzeul Județean Buzău și Muzeul Episcopal al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei și aduce în atenția publicului un patrimoniu valoros reprezentat de icoane, obiecte de cult liturgic, de artă sacră și de artă populară tradițională din Muntenia. Vizitatorii vor putea admira și veşmintele care au aparţinut fostulului arhiepiescop Epifanie Norocel.
Exponatele (icoane, ușă împărătească, evanghelii, vestimentații arhierești, obiecte de cult liturgic, etc.) au fost organizate tematic, urmărind ilustrarea unor evenimente religioase precum: Patimile, Moartea şi Învierea lui Isus Hristos, precum și evenimentele din viața unor sfinți. Icoana este prezentată din punct de vedere cultic şi estetic, dar și ca mărturisire de credinţă, reliefându-se rolul pe care aceasta îl are în universul spiritual românesc. Sunt etalate de asemenea, obiecte de etnografie și artă populară, costume populare tradiționale și scoarțe, într-un dialog al datinilor, obiceiurilor și mentalităților țăranului român din Muntenia sfârșitului de secol XIX și de-a lungul secolului XX.
Expoziția va fi deschisă între 20 aprilie – 20 iunie 2017, la Colecția de Etnografie și Artă Populară Vergu – Mănăilă, cu sediul în str. Războieni, nr. 8, municipiul Buzău.
Programul de vizitare este următorul:
– MARȚI – DUMINICĂ:
între orele 09.00 – 17.00 (20 aprilie – 30 aprilie 2017)
între orele 10.00 – 18.00 (2 mai – 20 iunie 2017)
– Luni ÎNCHIS.
Clădirea care găzduiește Colecția de Etnografie și Artă Populară Vergu – Mănăilă se degradase considerabil, iar în ultimele luni a trecut printr-un amplu proces de reabilitare.
Casa Vergu-Mănăilă este o clădire monument istoric, un conacul boieresc care a aparţinut familiei boiereşti Vergu.
Atestată documentar în 1794, clădirea a fost naţionalizată în 1948, şi a ajuns în paragină, fiind restaurată ulterior în perioada 1971—1974. De atunci, clădirea găzduieşte colecţia de etnografie şi artă populară a Muzeului Judeţean Buzău.