Primăria și Consiliul Local Lopătari alături de Consiliul Județean și Centrul Județean de Cultură și Artă îi invită astăzi, pe buzoieni și nu numai, la cea de-a XXXII- a ediție a sărbătorii ,,Pe Plaiul Nucului”. Evenimentul va începe de la ora 12.00, iar programul manifestărilor este extrem de bogat. Acesta va cuprinde un amplu spectacol folcloric deschis de către formaţiile şi interpreţii locali de cântece precum şi dansuri populare tradiţionale interpretate de copii și tineret. La eveniment vor susține un concert Mihaela Gurău, Filofteia Drăghici, Ion Băicuș, Ionela Bănică, Nelu Căpățână, Maxim Maria și Teodora Tulin. Pe scenă vor mai putea fi urmărite Formația de Dansuri Populare a Școlii Gimnaziale Plaiul Nucului, Grupul Folcloric al Școlii Primare Luncile, Formația de Dansuri Populare Femei Ploștina și Formația de Dansuri a Școlii Lopătari. Prezentarea spectacolului va fi făcută de Mădălina Manolache, ce va susține mai apoi și un recital.
,,Pe Plaiul Nucului” este sărbătoarea de suflet a comunităţii locale, singurul prilej cu care se întâlnesc ,,fii satului” răspândiţi în toată ţara şi în lume, ocazie cu care obiceiurile, datinile meşteşugăreşti, tradiţiile, portul, jocul şi cântecul specific zonei, se transmit din generaţie în generaţie. Comuna se află pe cursul superior al râului Slănic, în zona montană. Comuna este traversată de șoseaua județeană DJ203K, ce o leagă spre est și sud, de-a lungul râului Slănic, de Mânzălești, Cernătești și mai departe de Mărăcineni (lângă Buzău, la 56 km); și spre vest, pe un traseu dificil și puțin practicabil, de Gura Teghii. Altitudinea maximă este în vârful Furu Mare, la 1.414 m.
În drumul spre Lopătari, cei ce vor să fie prezenți la sărbătoarea ,,Pe Plaiul Nucului” pot vizita punctele cel mai fierbinţi din Europa: Vulcanii Noroioşi de la Berca, Focul Viu de la Terca sau Muntele de Sare cu izvoarele sale binefăcătoare de la Săreni. Trei obiective din comuna Lopătari sunt incluse pe lista monumentelor istorice din județul Buzău, toate ca monumente de arhitectură de interes local. Toate se află în satul Lopătari și datează de la începutul secolului al XX-lea: casa Constantin Roșioru, casa Gh. Crăciun și casa Ionică Stemate.