„Dialog între generaţii”, expoziție de excepţie vernisată, joi, la Galeriile de Artă ”Ion Adreescu”

de Stiri Buzau Media

Uniunea Artiștilor Plastici – filiala Buzău invită buzoienii joi, 23 martie, de la ora 14,00, la vernisajul expoziției „Dialog între generaţii”. Evenimentul găzduit de Galeriile „Ion Andreescu” reunește lucrări de artă ale maestrului Vasile Celmare, alături de cele ale foștilor săi studenți: Valeriu Șușnea, Bogdan şi Adriana Molea (Canada) și Vasile Pop Negreşteanu. La vernisaj vor mai fi prezenţi reprezentanţi ai Uniunii Artiştilor Plastici Bucureşti, cum ar fi vicepreşedintele Gheorghe Dican şi gravorul Răzvan Caratănase, participant la una dintre ediţiile Taberei Măgura Art de la Buzău.

Vasile Celmare a fost elev al maeștrilor Rudolf Sweitzer-Cumpăna și Al. Ciucurencu. Și-a început cariera didactică în 1959, în cadrul Institutului de arte plastice „N Grigorescu”, în paralel cu o multitudine de proiecte de artă monumentală cât și cu o bogată activitate expozițională, care include preocupările sale de pictura de șevalet.

Vasile Celmare a ocupat funcția de prodecan la Institutului „Nicolae Grigorescu“ din București. Pictura sa este compusă cu rigurozitatea tradiției renașterii italiene, într-un registru cromatic în care armonia e încununarea unui univers perfect controlat de artist. Detaliul este savuros, dar bine cântărit, compoziția respectă o rigoare logică, conturul colorat aduce vibrație prin scriitura sa fină.

La Buzău, maestrul Vasile Celmare a realizat în anul 1985 mozaicul amplasat pe clădirea întreprinderii Contactoare.

Știri despre: