Este cert: românul indiferent de vremuri și de stare, găseşte o glumă, o anecdotă sau chiar să facă haz de necaz. Contele Keyserling, cunoscut ca un popular eseist, după ce a călătorit mai mult prin Ţările Române, a menționat că în nicio țară din întreaga Europă, epigrama nu era atât de apreciată și de cultivată, așa cum era la români. Acest fapt nu s-a schimbat absolut deloc, odată cu trecerea anilor, amintind printre altele, de creaţiile epigramatice ale poetului George Topîrceanu. Epigrama, această specie a poeziei lirice este prezentă și în zilele noastre.
În perioada 10 – 13 mai 2018, Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman” împreună cu Cenaclul „Nicolae Grigore Mihăescu – Nigrim” cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local al municipiului Buzău, Consiliului Județean și Uniunii Epigramiștilor din România a organizat a XIX – a ediție a Festivalului Național de Epigramă „Cât e Buzăul de mare”. Acest eveniment a adunat aproape 50 de epigramiști veniți din toate colțurile țări și chiar din Republica Moldova. Astăzi, de la ora 17:00, în Sala Mare a Consiliului Județean a avut loc spectacolul de gală ,,Uniți în cuget și în poante”, care a încheiat astfel festivalul, la care au mai fost prezenți atât elevi cât și buzoieni interesați de acest domeniu.
,,Din țară s-au adunat în jur de 40 de epigramiști și cu noi, cei de la Cenaclul „Nicolae Grigore Mihăescu – Nigrim”, suntem în jur de 50 de epigramiști. Este una dintre edițiile extraordinare și se încadrează după cum arată și afișul, între evenimentele pe care le sărbătorim: marcarea Centenarului.O noutate a acestei ediții este că încercăm să aducem adevăruri istorice și să le punem în câteva versuri și se vor rosti epigrame foarte frumoase despre acest mare eveniment și în principal despre Alexandru Marghiloman, cel care este în momentul de față, spiritul care este deasupra noastră.”, a declarat pentru Buzău Media, Mihai Cuţulencu, secretar și membru în Cenaclul „Nicolae Grigore Mihăescu – Nigrim”.
Printre epigramiști s-au mai aflat Petre Gigea, economist, scriitor (pseudonim literar Petre G. Gorun), fost demnitar și diplomat român din România comunistă dar și Constantin Voicilaş, antrenorul buzoian care a revoluţionat boxul feminin. Pe durata festivalului, epigramiștii și-au măsurat talentul în cadrul unui concurs, iar câștigătorii au fost răsplătiți. Ca o regulă impusă de către conducerea Cenaclului „Nicolae Grigore Mihăescu – Nigrim”, epigramiștii buzoieni nu au participat la această competiție, având în vedere locația unde s-a desfășurat cea de-a XIX – a ediție a Festivalului Național de Epigramă.
,,Ei au participat la concursuri pe tema Unire, premier, Alexandru Marghiloman. Vor primi distincții, premii după ce au fost jurizate și stabilite ierarhiile potrivit criteriilor de valoare pe care le-au avut. Avem și câștigători. Avem doi din Republica Moldova, avem câștigători din Timișoara, Orăștie, Craiova, Cluj, Suceava, Iași, Râmnicu Vâlcea. Am fost generoși la premii, au fost trei concursuri și sunt mulți”, ne-a dezvăluit Mihai Sălcuțan, președintele Cenaclului „Nicolae Grigore Mihăescu – Nigrim”. Cea de-a XIX – a ediție a Festivalului Național de Epigramă „Cât e Buzăul de mare” s-a încheiat cu recitalul artistelor Carmen Rădulescu și Adriana Florentina Stuparu.