Laurențiu Cazan și Maria Dragomiroiu, prezenți astăzi, la Ziua Comunei Măgura

de Stiri Buzau Media

Buzoienii sunt așteptați astăzi, de la ora 16:30, la invitația primarului Daniel Cîrstea și a Consiliului Local Mărgura, la un spectacol de zile mari, ce va avea loc la Căminul Cultural din localitate. Evenimentul va aduce pe scenă nume mari ale muzicii ușoare și populare, precum și artiști locali. Vorbim aici despre Laurențiu Cazan, Maria Dragomiroiu, Andreea Marcu, Mădălina Manolache, dar și Grupul Mugurii ”Măgurii”. Intrarea la acest eveniment cultural organizat la Căminul Cultural Măgura este liberă.

Comuna Măgura se află pe malul drept al râului Buzău, extinzându-se spre sud pe dealul împădurit Ciolanu. Prin cele două sate ale comunei trece șoseaua națională DN10, care leagă Buzăul de Brașov. Din aceasta, lângă Ciuta se ramifică drumul județean DJ203G care duce spre sud, peste dealul Ciolanu, către comuna Tisău din depresiunea Nișcov, și mai departe spre Merei și stațiunea Sărata-Monteoru, Stâlpu (unde se intersectează cu DN1B) și Costești (unde se termină în DN2). Prin comună trece și calea ferată Buzău-Nehoiașu, pe care este deservită de halta Măgura. În comuna Măgura se află o tabără școlară, tabăra Poiana Pinului, care se află langă mănăstirea Ciolanu și schitul Cetățuia. La Măgura s-a organizat, în perioada 1970-1986 tabăra de sculptură, un eveniment anual ce reunea studenți și absolvenți ai Academiei de Arte din București, precum și elevi la liceele de arte; sculpturile realizate în acea perioadă pot fi văzute pe pajiștile din preajma mănăstirii Ciolanu.

Ca monumente istorice în comuna Măgura amintim de biserica „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din satul Ciuta, un monument de arhitectură de interes național. Ansamblul cuprinde și clopotnița și datează de la 1762. În rest, în comuna Măgura se mai află patru obiective incluse pe lista monumentelor istorice din județul Buzău ca monumente de interes local. Trei dintre ele sunt clasificate drept monumente de arhitectură și unul ca monument memorial. Monumentele de arhitectură sunt fostul schit Nifon de lângă satul Ciuta, datând din secolul al XIX-lea și cuprinzând biserica „Izvorul Tămăduirii”, chiliile, turnul clopotniță și fosta școală Dionisie Romano; casa Olimpia Cristocea (1923) din satul Măgura și casa Melania Niculescu (1924) din același sat. Monumentul memorial este monumentul „Fântâna lui Mihai Viteazul”, ridicat în 1975, de pe DN10, în apropierea satului Ciuta.