Mii de buzoieni atrași în escapada nocturnă pregătită de autorități pentru Noaptea Muzeelor

de Stiri Buzau Media

În cadrul evenimentului european Noaptea Muzeelor, alături de partenerii săi (Consiliul Judeţean Buzău, Primăria Municipiului Buzău, Centrul Cultural Alexandru Marghiloman şi Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei), Muzeul Judeţean Buzău a oferit publicului o suită de activităţi diverse, reunite sub titlul Escapadă nocturnă. Călătorii culturale. Prin buna colaborare a tuturor instituţiilor menţionate a putut fi parcurs, în premieră, un circuit compus din cinci obiective culturale din municipiul Buzău şi din alte două de pe teritoriul judeţului.

În avanpremiera evenimentului, invitând la o călătorie în trecut, au fost realizate mai multe panouri prin intermediul cărora buzoienii şi-au putut împrumuta chipul unor personaje din diferite epoci istorice. Acestea au fost amplasate începând din 16 mai în parcurile oraşului şi în zonele intens circulate, pentru ca atât cei mici, cât şi adulţii să se poată fotografia (16 mai – Parcul Marghiloman; 17 mai – Parcul Tineretului; 18 mai – Piaţa Dacia; 19 mai – Parcul Crâng; 20 mai – Bd. Nicolae Bălcescu).

Invitaţia de a participa alături de noi la Noaptea Muzeelor a fost adresată buzoienilor atât prin intermediul acestor panouri şi a bannerelor însoţitoare, cât şi prin cele 3000 de pliante distribuite, prezentând programul evenimentului„, susțin reprezentanții Muzeului Județean.

Activităţile de sâmbătă, 20 mai, au debutat prin circuitele de agrement pe care le-au realizat timp de câte trei ore trenuleţele din parcurile Crâng şi Tineretului, şi de care au beneficiat peste 1200 de buzoieni. În bulevardul Nicolae Bălcescu au fost amplasate începând cu ora 12.00 atât panourile cu personaje istorice, cât şi mai multe oglinzi de carnaval, spre încântarea celor care s-au plimbat prin zonă.

Obiectivele de vizitare s-au deschis la ora 19.00, oră începând cu care cele două trenuleţe de agrement au transportat aproape 1500 de buzoieni pe traseul amenajat în zona centrală a oraşului. Destinate a asigura legătura între muzeele şi clădirile de patrimoniu şi a facilita accesul vizitatorilor deschişi spre actul cultural, cele două trenuleţe au fost însă percepute de cea mai mare parte a beneficiarilor (în special de către copii) doar ca sursă de distracţie.

Până la închiderea programului, după ora 1.30, expoziţiile de la sediul central al Muzeului Judeţean Buzău au fost vizitate de 2.500 de vizitatori. Colecţia de Artă Populară „Vergu Mănăilă” a avut 600 de vizitatori. Conform estimărilor, în Palatul Comunal au fost înregistraţi 1.500 vizitatori, la Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman” au fost 1.000 de vizitatori, iar expoziţiile Muzeului Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei au fost prezentate unui număr la fel de mare de buzoieni.

În ceea ce priveşte Casa Memorială „Vasile Voiculescu” de la Pârscov şi Muzeul Chihlimbarului de la Colţi, deschise în premieră de Noaptea Muzeelor, acestora le-au trecut pragul 22, respectiv 33 de vizitatori. Pentru aceste două unităţi muzeale ediţia din acest an a reprezentat un test al interesului local pentru colecţiile muzeale şi pentru evenimentele culturale desfăşurate în afara programului obişnuit. Apreciem că răspunsul primit la invitaţia noastră oferă perspectiva unei mai bune implicări a muzeului în viaţa comunităţii.

În afară de contabilizarea aridă a beneficiarilor direcţi, se cuvine subliniată semnificaţia acestui moment cultural. Observând profilul vizitatorilor, remarcăm că sărbătoarea anuală nocturnă a muzeelor (ajunsă acum la a 13-a ediţie) este percepută în primul rând ca un eveniment de familie, de care se bucură deopotrivă un public de toate vârstele. Ieşind din tiparul tradiţionalei vizite şcolare, Noaptea Muzeelor creează deprinderi care se înscriu între bunele maniere culturale.

Rezultat al bunei colaborări între autorităţi locale, judeţene, instituţii muzeale şi de cult, ediţia din 2017 a Nopţii Muzeelor a constituit şi la Buzău un eveniment de succes„, mai spun organizatorii.

Știri despre: