Pentru că a început sezonul vacanțelor la mare, vă invităm într-o călătorie imaginară exotică, pe coasta braziliană a Atlanticului, de unde provine cochilia pe care o puteți admira la sediul muzeului nostru, în luna iulie.
Adelomelon beckii este un melc gigantic, comestibil, care poate atinge dimensiuni între 40 și 51 de cm. Exemplarul pe care vi-l prezentăm astăzi nu este dintre cele mai mari deși are dimensiunile de 26 de cm lungime și aproximativ 30 cm în diametru.
A fost pentru prima oară identificat și clasat de W. J. Broderip, în 1836, fiind un neograstropod din familia Volutidae, răspândit în zonele de coastă din sud-vestul oceanului Atlantic, între Espiritu Santo (Brazilia) și Țara de Foc, Argentina. Trăiește pe fundul nisipos al mării, la adâncimi între 40 și 70 de metri (Weaver & du Pont 1970), fiind un prădător redutabil (Arrighetti 2009).
Din pricina pescuitului subacvatic, în trecut pentru hrană, în prezent mai mult pentru comercializarea și prelucrarea artizanală a cochiliilor, numărul exemplarelor de Adelomelon beckii este în scădere, devenind o specie periclitată, pentru a cărei protecție încep a fi luate măsuri.
Exponatul face parte din colecțiile Secției de Științe Naturale a Muzeului Municipal „Octavian Moșescu” Râmnicu Sărat.