Oaspete drag, prezent la Palatul Comunal

de Stiri Buzau Media

,,Benone, marele interpret al cântecului popular românesc, a fost și va rămâne un unicat în toată simplitatea și modestia sa” – aceste cuvinte îi aparțin compozitorului român, un naist virtuoz, Gheorghe Zamfir, prieten de-o viață de altfel a artisului buzoian. ,,Nea Beni” a poposit astăzi, la Palatul Comunal, acolo unde a fost așteptat în fața unei săli pline de elevi și profesori ai Liceului de Arte ,,Margareta Sterian”, Liceul Tehnologic ”Meserii și Servicii” și Liceul Agricol „Dr. C. Angelescu”. Încă de la intrarea în sala “Nicu Constantinescu”, Benone Sinulescu a fost întâmpinat cu ropote de aplauze.

Flancat de o parte, de primarul Constantin Toma, iar de cealaltă parte de impresarul său Ionuț Pavel, ,,Nea Beni”, vădit emoționat, a povestit cu umorul său caracteristic momente din viața sa și a cântat câteva melodii din repertoriul său, spre deliciul publicului. Prezența maestrului la Buzău vine pe de o parte în cadrul proiectului „Zilele personalităţilor buzoiene de ieri şi de azi”, eveniment derulat în școlile și liceele din Buzău, începând de anul trecut, iar pe de altă parte pentru Festivalul Național Concurs de Muzică Populară ”Benone Sinulescu”, ajuns la a III-a ediție. Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma a ținut să prezinte elevilor, și nu numai, în cadrul acestei întrevederi, motivele care l-au determinat să realizeze proiectul „Zilele personalităţilor buzoiene de ieri şi de azi”:

Marele interpret al cântecului popular românesc a menționat că fiecare vizită a sa în Buzău îl emoționează profund.

,,Nea Beni” a vorbit fără ocolișuri și despre experiențele avute în timpul regimului comunist când era chemat să cânte și să încânte urechilor președinților vremii. De asemenea a fost invitat să cânte și în Coreea comunistă la aniversarea a 80 de ani pe care îi împlinea președintele Kim Ir Sen. Spectacolul s-a ținut atunci în sala teatrului ,,Man Su De” din Phenian, în cadrul căruia a cântat și în limba coreeană un cântec dedicat mamei lui Kim Ir Sen precum și alte cântece din folclorul nostru. De o astfel de reprezentație au avut parte și cei prezenți în sala “Nicu Constantinescu”, din Palatul Comunal:

Benone Sinulescu s-a născut pe 24 mai 1937, în Siriu, fiu de părinți muncitori și de o verticalitate rară. ,,Nea Beni” a avut chemare către muzică încă de la o vârstă fragedă. Primele semne ale talentului muzical au apărut în copilărie, pe când Benone Sinulescu stătea cocoțat într-un copac. Se urca acolo, pentru că așa credea că-l poate vedea și auzi toată lumea. Apoi, primele experiențe muzicale ale sale s-au derulat în corul bisericii, unde cânta la Denii și la Prohod. După terminarea școlii elementare, ciclul 1 din Siriu, ,,Nea Beni” devine solistul școlii din Pleșcoi și dirijorul corului. După ce a absolvit Școala Tehnică din Buzău, Benone Sinulescu a venit în București unde a dat examen la Școala Specială de Muzică, însă nu a intrat de prima dată, din cauza unei încurcături.

Prin anii ’60, Benone Sinulescu ia parte la un spectacol uriaș alături de ansamblul ,,Ciocârlia”, pe muntele Gaina în fața a peste 150.000 de persoane. Mai apoi, în spectacolele susținute pe scena Ateneului Roman, cu ,,Barbu Lautaru” s-a născut ideea dialogului muzical cu Irina Loghin. Anul 1999 îi deschide lui Benone Sinulescu un alt tărâm, încă neexploatat – cel al muzicii dance cu influențe folclorice. Începe cea mai interesantă colaborare muzicală din cariera sa avându-i ca parteneri de scenă pe băieții de la ,,Ro-Mania”.

Pentru cariera sa remarcabilă, municipalitatea a organizat prima ediție a Festivalului Național Concurs de Muzică Populară ”Benone Sinulescu”. Ajuns acum la cea de-a III-a ediție, acest festival se va desfășura sâmbătă și duminică, pe 15 și 16 iunie 2019, la Drăgaica și Teatrul George Ciprian. Pe parcursul celor două zile de festival, maestrul Benone Sinulescu îi va purta pe spectatori într-o călătorie muzicală de suflet, prin interpretările remarcabile ale celor mai frumoase cântece din repertoriul întregii sale cariere muzicale.De asemenea, pe scenă, vor urca unii dintre cei mai iubiți artiști din sfera muzicii populare românești care vor duce mai departe, cu mândrie, comoara folclorică a zonei din care provin și vor reuși  prin cântecul lor să creeze o atmosferă de sărbătoare și să-i înveselească pe toți cei prezenți.

Gheorghe Zamfir alături de trupa Bere Gratis, într-un proiect special, Ionuț Dolănescu, Fuego,Valeria și Traian Ilea, Maria Iliuț, Elisabeta Turcu, Radu Ciordaș, Steliana Sima, Ana Pacatiuș, Adrian Naidin, Ionica Stan, Nicolae Datcu, Lucia Dumitrescu, Mariana Anghel, Adriana Anghel, Ilie Caraș, Lazar Novak, Ionuț Cocoș, Anca Panțîru, Adriana Stuparu, Carmen Ștețcoși Ioan Dăncăneț sunt artiștii care vor cuceri audiența cu momente muzicale de neuitat, specifice celor mai frumoase petreceri tradiționale românești. Cu un repertoriu de 25 suite coregrafice, Ansamblul Folcloric Național „Transilvania”,care şi-a confirmat valoarea atât la nivel național cât și intermațional pe parcursul celor 60 de ani de la înființare, își va face simțită prezența pe scena Festivalului Național Concurs de Muzică Populară ”Benone Sinulescu” prin momente speciale de dans tradițional românesc. Programul artistic al celor două zile de festival va începe la ora 15:00 și le va oferi tuturor celor prezenți prilejul să petreacă în compania artiștilor interpreți, până la ora 22:00. Intrarea este liberă.