Locuitorii comunei Gherăseni, și nu numai, sunt aştepaţi, în această după-amiază, cu o zi înainte de Rusalii, la o serbare folclorică, eveniment organizat de Primăria și Consiliul Local Gherăseni, în colaborare cu Centrul Judeţean de Cultură şi Artă Buzău. Serbarea tradiţională va începe la ora 15.00. Invitaţi să susţină recitaluri la „Ziua comunei Gherăseni” sunt Mihaela Gurău, Trupa ,,Secret”, Ion Băicuş, Filofteia Drăghici, Daniela Matache, Mihaela Dumitru, Valentin Ghencea, Diana Ștefănescu, Valentina Bratu, Velicu Diana Nicoleta, Necula Nicoleta Mariana și Formația ,,Nicu Bordei”. Soliştii vor fi acompaniaţi de Orchestra Centrului Judeţean de Cultură şi Artă Buzău. Evenimentul cultural se va încheia cu un spectaculos foc de artificii.
Aflată în zona de câmpie, la sud de Buzău, comuna este străbătută de șoseaua DN2C, care leagă acest oraș de Slobozia. Primul sat al comunei purta denumirea de Cremenea; alături de el s-au stabilit pe la 1812 locuitori veniți de pe moșia Rotunda-Brădeanu, formând satul denumit inițial Rotunzeni și rebotezat Gherăseni după ce moșia pe care se afla a fost cumpărată de Ioan Emanuel Gherase, potrivit wikipedia. După aceea, a luat ființă și satul Sudiți, populat cu imigranți din Transilvania, scutiți de dări.
Patru obiective din comuna Gherăseni sunt incluse pe lista monumentelor istorice din județul Buzău ca monumente istorice de interes local. Toate sunt situri arheologice, trei la Gherăseni și unul la Sudiți. Astfel, la movila Cremenea de lângă Gherăseni (în zona fostului sat Cremenea), pe malul drept al Călmățuiului, s-au descoperit o așezare de tip tell aparținând culturii Gumelnița din eneolitic (mileniul al IV-lea î.e.n.), o necropolă din secolele al II-lea–al IV-lea e.n. și o altă necropolă medievală din secolele al XV-lea–al XVII-lea. La „Lacul Frâncului”, pe același mal al râului, s-au găsit cinci necropole din perioade diferite: una din eneolitic (mileniul al V-lea î.e.n.), perioada Halstatt (secolul al XII-lea–al V-lea î.e.n.), cultura Cerneahov (secolele al II-lea–al IV-lea e.n.), epoca migrațiilor (secolul al V-lea e.n.) și epoca medievală (secolul al XV-lea–al XVII-lea).
Un al treilea sit se află în colțul de nord al fostului sat Cremenea, și cuprinde o altă așezare de tip tell din cultura Gumelnița (mileniul al IV-lea î.e.n.), o așezare aparținând culturii Monteoru (Epoca Bronzului, mileniile al III-lea–al II-lea î.e.n.) și o necropolă medievală din secolele al XV-lea– al XVII-lea. Situl de la Sudiți, aflat în zona „la crucea lui Ștefan”, la hotarul între Sudiți și Bălai, cuprinde o așezare din cultura ceramicii liniare, din neoliticul timpuriu, una din neoliticul mijlociu (cultura Boian, mileniul al V-lea î.e.n.), apoi una din cultura Gumelnița (eneolitic, mileniul al IV-lea î.e.n.), epoca migrațiilor (secolele al III-lea– al IV-lea e.n.), o necropolă din secolele al VIII-lea–al IX-lea și o așezare a culturii medievale timpurii Dridu (secolele al IX-lea–al XI-lea).