Imaginație creativă și de ce nu, spontaneitate. Cam asta putem spune atunci când vizionăm desenele realizate cu atâta inocență dar și cu un mesaj de impact, de către elevii din școlile din Buzău. Totul face parte dintr-un proiect inedit la nivel național al Primăriei Buzău intitulat ,,Vreau să fiu ca tine!” și realizat în colaborarea cu Statul Major General al Armatei Române, Inspectoratul Şcolar Judeţean Buzău şi Fundaţia ”Origini Carpatice”.
,,Acest proiect ,,Vreau să fiu ca tine” este unic. Deci împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Buzău și împreună cu Statul Major General al Armatei Române am inițiat acest proiect extraordinar, care ar putea fi numit chiar internațional.(…) Aproape fiecare desen, pictură de aici reprezintă o temă de gândire, mai ales în zilele astea foarte tulburi și în țara noastră, dar mai ales pe plan internațional. (…) Este vorba de multă, multă creativitate. Nici nu mă așteptam să fie atâta imaginație creativă”, a declarat primarul Constantin Toma.
,,Vreau să fiu ca tine!” face parte din cadrul Programulului proiectelor, manifestărilor şi activităţilor culturale, ştiinţifice şi artistice dedicate aniversării Centenarului României, în anul 2018. Așadar, astăzi au fost expuse şi premiate cele mai frumoase desene executate de elevii şcolilor din municipiul Buzău, având ca tematică Armata României, viaţa militarilor şi modul cum văd ei pacea şi războiul.
,,Pentru școlile din Buzău, Primăria este ca un magnet. Activitatea de astăzi este una deosebită și inedită prin felul în care se desfășoară și prin finalitatea ei. Voi copii veți fi ambasadorii Buzăului, ambasadorii României prin cărțile poștale pe care le-ați scris și care vor ajunge la soldați din toate țările mapamondului, pentru că în treatrele de operații nu sunt numai soldați români, ci și de alte naționalități. Astfel ei vor afla că la Buzău sunt niște copii, care au realizat aceste lucrări, vor afla ce istorie și ce personalități din istorie are acest oraș, și această țară, ceea ce este un lucru minunat”, a adăugat Florina Stoian, inspectorul școlar general al IȘJ Buzău.
Cele mai reprezentative lucrări vor fi trimise militarilor români şi străini din teatrele de operaţii, până la finele acestei luni. Vorbim aici despre 7000 de desene și despre tot atâtea cărți poștale fiecare având câte un mesaj impresionant, mai ales dacă ne gândim că au fost realizate de copii. Cei care au câștigat concursul ,,Vreau să fiu ca tine!” au primit premii de la organizatori.
„Suntem în fața unei acțiuni emoționante pentru că activitatea „Vreau să fiu ca tine” inițiată de Primărie se desfășoară în premieră la nivel național. În cadrul acestui proiect ,7000 de copii au completat 7000 de cărți poștale și au făcut 7000 de desene care vor fi trimise în teatrele de operații la militarii români și cei din forțele NATO cu explicații a ceea ce înseamnă aceste personalități iar acest lucru se va întâmpla până pe data de 25 octombrie când se sărbătorește Ziua Armatei Române demonstrând astfel că cineva, la Buzău, se gândește și la militarii care își fac datoria față de țară în teatrele de operații”, a menționat istoricul Marius Nicoară, comandor și fost comandant al Școlii de Aplicație pentru Aviație de la Boboc.
Președintele Fundației ”Origini Carpatice”, Ștefan Davidescu a spus că prin prin numărul de activități desfășurate în acest an, al Centenarului, Buzăul deține un loc fruntaș pe țară: ,,Pot să vă spun că Buzăul, în cadrul Programului Național Centenar, este centrul celor mai multe manifestări din România.”
Sensibilitatea și imaginația unui copil sunt departe de a fi înțelese de noi, oamenii maturi care am uitat că am fost și noi odată de vârsta lor. Este interesant de observat cum aceste tablouri transmit modul lor de a vedea anumite aspecte din viața noastră, despre care aveam sentimentul că nu le pot percepe cu atâta maturitate și mai ales să transmită atâta emoție.