Buzoienii vor avea parte, în premieră, de un eveniment cultural remarcabil. Mai exact, pe 28 noiembrie, de la orele 19:00 – 21:30, la Sala Maximilian (Casa de Cultura a Sindicatelor) va avea loc unul din cele mai aclamate și longevive spectacole din țară, montarea Teatrului de Balet Oleg Danovski, un spectacol de anvergură pentru cei mari și cei mici deopotrivă: LACUL LEBEDELOR. Locația inițială a fost Sala Mare a Consiliului Județean, însă ca urmare a numărului mare de cereri și pentru a oferi publicului condiții tehnice adecvate, organizatorul a decis ca spectacolul Lacul Lebedelor să fie mutat la Sala Maximilian (Casa de Cultura a sindicatelor) care are o disponibilitate de 550 locuri. Montarea de față, de referință la nivel național, aduce pe scena din Buzău faimoasa trupă de balet a teatrului Oleg Danovski precum și un număr de vedete internaționale în rolurile principale:
- MAYU TAKAHASHI
- STEWART DOUGLAS CALLUM
- BOGDAN BÎRSĂNESCU
- DAIA KASHIWABA
- KEITA KAMIJO
- YURIA SOETA
Lacul lebedelor (rus. Lebedinoie ozero) este un balet de Piotr Ilici Ceaikovski (opus 20). Libretul baletului (în 4 acte) este unul dintre cele mai cunoscute și a fost pus în scenă pentru prima dată în 1877 în Moscova la renumitul Teatru Bolșoi, coregraf fiind Julius Reisinger, având ca sursă de inspirație o veche legendă rusă și a corespuns pretențiiilor compozitorului rus.
Legenda despre prințese transformate în lebede de un vrăjitor rău, în care vraja lui poate fi spulberată numai prin iubirea unui prinț, se poate întâlni în basmele mai multor popoare. Premiera a avut loc la Balșoi Teatr (Teatrul Mare) din Moscova pe 4 martie (20 februarie stil vechi) 1877, avândul ca dirijor pe Semen Riabov și în coregrafia lui Julius Reisinger.
Din păcate, publicul epocii nu era obișnuit cu stilul „simfonic” al unei muzici pentru balet, așa că nu a înțeles bogăția partiturii. La aceasta s-a adăugat și coregrafia mediocră a lui Julius Reisigner, ceea ce a făcut ca primele reprezentații să fie un real eșec. După moartea compozitorului, la cererea conducerii teatrului Mariinsky din Sankt Petersburg, Marius Petipa și Lev Ivanov au modificat coregrafia baletului, iar dirijorul teatrului Mariinsky, Riccardo Drigo, a adus mai multe modificări partiturii. În noua formă, baletul a avut premiera pe 15 ianuarie 1895. A fost un succes enorm. Deși au mai existat și alte versiuni, aceasta este reprezentată în mod curent.