Începând de astăzi, 5 noiembrie, până miercuri, 7 noiembrie, în cadrul sălii Maximilian (Casa de Cultură a Sindicatelor) va avea loc un eveniment cultural deosebit. Mai exact, în cadrul evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri, Primăria Buzău în parteneriat cu Teatrul Naţional Mihai Eminescu din Chişinău a organizat pentru această perioadă Festivalul Teatrului Românesc ” Chişinău pentru Buzău”.
,,Astăzi vom avea un eveniment cu totul și cu totul deosebit, pe acesastă linie dacă vreți deschis acum 100 de ani și de buzoianul nostru Alexandru Marghiloma – 27 martie 1918 – și avem o ocazie extraordinară. Avem o săptămână deosebită cu un centru cultural românesc prin excelență din Chișinău – Teatrul Național ,,Mihai Eminescu”. La propunerea domnului ministru de atunci, senator de astăzi Lucian Romașcanu, am avut această întâlnire cu domnul Petru Hadârcă, directorul general al Teatrului Naţional din Chişinău, l-am vizitat acasă, m-a primit chiar la teatru și era foarte entuziasmat de acest proiect, ca și mine de altfel. Iată că ne întâlnim aici, pentru 3 zile, pentru un titlu extraordinar, care să sperăm sub titlul ,,Chișinău pentru Buzău” ca aceasta să fie prima ediție și să creăm o tradiție, aducând Teatrul Național Mihai Eminescu din Chişinău în fiecare an, la Buzău. Iar un lucru deosebit…s-a redeschis această sală și acesta este un lucru extraordinar” a declarat primarul municipiului Buzău, Constantin Toma.
Câteva ore ne mai despart de debutul primului spectacol ,,Steaua fără nume”, care va începe la ora 18:00. Pentru a-i întâmpina pe buzoienii ce se anunță a veni în număr mare la acest eveniment cultural deosebit, organizatorii au pregătit și o surpriză. ,,În două dintre spectacole este antrenată cam toată trupa. Teatrul Național are și o orchestră de cameră care este prinsă în spectacolul de mâine seară, va fi prezent în scenă alături de actori și în spectacolul de astăzi. De obicei noi avem și o tradiție – când vin spectatorii la teatru la Chișinău, în foaierul teatrului sunt întâmpinați cu atmosfera care predispune către coloana sonoră a spectacolului care urmează în seara de spectacol. Astăzi, la fel, mai întâi de toate, acea mică orchestră îi va întâmpina spectatorii buzoieni”, a menționat Petru Hadârcă, directorul Teatrului Naţional Mihai Eminescu din Chişinău.
La rândul său, Sorin Tudor, managerul sălii Maximilian a adăugat că această sală va deveni o platformă generoasă din punct de vedere cultural ce va include acţiuni şi proiecte din diferite arii tematice: dans, muzică, teatru, film, educaţie prin cultură. ,,Suntem bucuroși că am reușit să deschidem la timp. Este un proiect ambițios. Nu suntem la prima inițiativă, este a treia sală pe care o deschidem, în care investim timp și mari eforturi pentru că este o sală de o capacitate destul de mare și necesită renovări continue. Inițial ne-am propus să ne luăm mai mult timp pentru renovări, însă când am auzit că Teatrul Național va veni aici cu 3 mari producții, am depus mari eforturi pentru a termina la timp. (…) Vom continua cu proiecte mari, proiecte ambițioase cum nu s-au mai făcut demult în orașul Buzău și invităm publicul buzoian să fie alături de noi la fiecare spectacol, pentru că avem nevoie de susținerea lui. (…) Ca și proiect managerial, îmi doresc foarte mult aici să se întâmple nu numai spectacole, să aducem și cursuri pentru toate vârstele: cursuri de teatru, cursuri de dans clasic, cursuri de muzică,adică de instrumente muzicale – canto”, a mai spus Sorin Tudor.
Festivalul „Chişinău pentru Buzău” vine cu trei mari producţii, „Steaua fără nume”, spectacol programat pentru astăzi, „Balamucul Vesel”, programat pe 6 noiembrie, şi „În ochii tăi fermecători”, programat pe 7 noiembrie. Festivalul este finanţat de Primăria Municipiului Buzău, fiind la prima ediţie.