Trupa Zavera, Ionuț și Doinița Dolănescu prezenți astăzi la Cozieni, la serbarea folclorică ,,Târg tradițional de Sfânta Maria”

de Stiri Buzau Media

Primarul comunei Cozieni, Daniel Panaitescu și Consiliul Local îi invită pe localnici  astăzi, în zi de mare sărbătoare, de la ora 13:00 la serbarea folclorică ,,Târg tradițional de Sfânta Maria”. Mii de oameni sunt așteptați să participe la această manifestare tradițională organizată cu prilejul prăznuirii Adormirii Maicii Domnului. Pe scena amplasată pe terenul de sport din vecinătatea primăriei vor urca o pleiadă de artiști cunoscuți. Prin urmare buzoienii vor petrece alături de Ionuț și Doinița Dolănescu, Trupa Secret, Nicoleta Badea, Rebeca Olteanu și Marcu Andreea. Și copiii de la Grupul Folcloric ,,Flori de liliac” din Cernătești, coordonați de preotul Costin Drăgan, vor încânta audiența cu vocile lor cristaline.

De departe momentul cel mai așteptat va fi recitalul suținut de trupa dâmbovițeană Zavera. Formată din mai mulți români stabiliți în Canada, aceasta a devenit cunoscută publicului mai ales după ce participarea la ediția ,,Românii au talent” din 2018. Atunci, melodia interpretată de ei a fost „bătuta americană”, așa cum a spus Andra, după ce a auzit primele acorduri ale melodiei „It’s my life”, varianta etno-rock. „Zavera înseamnă în limba sârbă conspirație. Ne-am gândit să exportăm și noi folcorul nostru”, le-a povestit atunci juraților de la ,,Românii au talent”, Marlene, solista trupei. De altfel, trupa s-a calificat și în finala concursului Eurovision România, organizat la începutul anului 2018. Se anunță o zi cu totul specială, mai ales că în comuna Cozieni sunt foarte mulți localnici care își serbează numele.

Pentru a ajunge în comuna Cozieni trebuie să știți că aceasta este traversată de șoseaua județeană DJ203L, care o leagă spre sud de Pârscov și Măgura (DN10), și mai departe de Buzău; și spre nord de Brăești. De asemenea, puteți vizita patru obiective sunt clasificate ca monumente de arhitectură, toate biserici. Acestea sunt biserica „Adormirea Maicii Domnului” (cu clopotnița) din satul Bălănești (1834–1841), biserica „Sfinții Voievozi” din același sat (1841), biserica „Sfântul Teodor Tiron și Sfântul Nicolae” din satul Cocârceni (1819), precum și biserica „Sfinții Voievozi” (cu clopotnița), din satul Pietraru (1849).

Dacă sunteți pasionați de arheologie, să știți că puteți vizita două obiective care sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Buzău. Este vorba despre siturile arheologice, situate în zona satului Bălănești: așezarea din zona „pe poduri”, aparținând culturii Gumelnița din eneolitic (mileniul al IV-lea î.e.n.), și necropola din epoca migrațiilor (secolele al VII-lea–al VIII-lea e.n.) aflată în zona „la Făcăiana”, lângă grajdurile fostului CAP.