Este invitația lansată buzoienilor de organizatorul Festivalului Săptămâna Teatrului Tânăr. Mai exact, Teatrul „George Ciprian” invită publicul buzoian la cea de-a șasea ediție a acestui eveniment cultural deosebit, care a debutat de sâmbătă, 10 noiembrie și se va încheia vineri, 16 noiembrie. Ca în fiecare an, festivalul își propune să scoată în evidență noua generație de artiști de teatru, fie că vorbim de actori, regizori sau scenografi. ,,Avem spectacole foarte variate, așa cum am avut în fiecare an. Este sub patronatul unei varietăți artistice autohtone. Anul acesta avem un limbaj teatral care vreau eu să cred că reprezintă numeroasele încercări de limbaj teatral din România. Adică, putem vedea abordări puțin mai diferite ale unor texte contemporane, ale unor texte clasice, dar și abordări clasice ale lor. Putem vedea foarte mulți studenți, studenți în anii terminali, tineri actori deja validați. Eu cred că spectacolele sunt cu un grad ridicat al calității și ceea ce îmi doresc foarte mult, această prietenie a ceea ce se întâmplă pe scenă, cu ceea ce se întâmplă în public. Spun se întâmplă, pentru că îmi doresc să se întâmple, așa ar trebui să fie la teatru, să fie viu, nu e cu privit și ar trebui să ni se întâmple niște lucruri, când ne uităm. Dacă reușim să facem asta, misiunea noastră este îndeplinită. Veniți, veniți la teatru! Veniți să-i vedeți!, pentru că sunt printre ei adevărate stele în devenire. Cu siguranță toți sunt validați, și nu de diplome sau alte lucruri, ci sunt validați de public. Mulți dintre ei sunt foarte iubiți în București. Avem printre ei actori care au deja o anumită greutate și care ne pot aduce un aer proaspăt, al unui creator care este în deplinătatea formării lui și cred că este cel mai frumos moment care poate fi observat la un artist”, a declarat buzoianul Vlad Trifaş, absolvent al Universităţii de Teatru şi Film Bucureşti, cel care s-a ocupat de organizarea Festivalului Săptămâna Teatrului Tânăr.
După cum menționa și Gina Chivulescu, director al Teatrului ,,George Ciprian” din Buzău, acest festival reprezintă o rampă de lansare pentru tinerii actori. Ajuns la a 6-a ediție, Festivalul Săptămâna Teatrului Tânăr adună o serie de spectacole în care actorul, aflat la început de carieră, este vedeta. ,,Este ca o rampă de lansare pentru tineri, pentru că din ce în ce teatrul nostru trebuie să crească noua generație de artiști, fie regizori, scenografi sau actori. Cred că și în sarcina noastră – a teatrelor din provincie -, ține să facem acest lucru, pentru că mai devreme, sau mai târziu, îi vom revedea peeste câțiva ani și buzoienii vor spune ,,da, noi l-am văzut pentru prima dată pe scena asta într-un festival făcut pentru tineri”. Cred că lucrul acesta este o mândrie pentru noi cei care am încercat așa ceva. Vom încerca întotdeauna acest lucru, de a crea evenimente pentru tineri, atât ca și promovare de spectacole făcute de ei, dar și de a ne crește o nouă generație de spectatori”, a adăugat Gina Chivulescu.
,,Eu cred că putem deveni un centru cultural de referință. Buzăul, nu teatrul în sine, ar putea deveni un centru cultural important, în care să avem răgazul în care să putem crea pe bune. Pentru mine este magic. Orașul acesta nu este atât de pervertit, ca să spun așa. Încă e mai multă liniște și liniștea asta este bună și este un pământ fertil creației”, a mai spus Vlad Trifaş.
Reprezentanții Teatrul „George Ciprian” spun că la acest festival mai multe spectacole se joacă cu casa închisă, semn că publicul buzoian este tot mai receptiv la evenimente culturale. ,,Este cel mai cald. Nu mai departe de prima reprezentație a noastră, ,,Clasa noastră”, un spectacol foarte greu, cu o viziune nouă, un altfel de teatru pentru spectatorii noștri, dar în schimb cu o emoție puternică. Sunt convinsă că acea emoție a fost transmisă și publicului, pentru că aplauzele de la sfârșitul spectacolului arată că avem un public avizat, un public la care emoția ajunge atunci când este transmisă. Deci este un public receptiv, un public cunoscător în ale teatrului și un public deschis pentru nou, din ce în ce mai mult”, a declarat directorul Teatrului ,,George Ciprian” din Buzău.
,,Publicul buzoian este extraordinar. Este un public sincer. Mie asta îmi place. Mie îmi plac oamenii care ies din sala de spectacole, dacă nu le place. Eu sunt de acord. Așa este. Trăim într-o lume liberă, în care râdem când vrem să râdem. Aplaudăm când vrem, plecăm când nu ne place. Este foarte bine. Publicul buzoian știe să te iubească, știe să plece, știe să facă absolut lucrurile astea”, a subliniat Vlad Trifaş.
Deși bugetul a fost unul destul de sărac, iar echipa redusă ca personal, totuși concretizarea ediției din acest an a Festivalului Săptămâna Teatrului Tânăr a fost posibilă. Vorbim despre un buget de aproape 70.000 de lei, adică un ,,buget de flyere”, după cum a menționat Vlad Trifaş: ,,Este un festival făcut din prietenie. Vorbim de bani de flyere, pentru anumite evenimente. Credeți-mă pe cuvânt. Eu sunt și organizatorul Festivalului Internațional al Școlilor de Teatru pe care-l facem la Metropolis și Bulandra, în fiecare an și aștia sunt bani de flyere”.
,,Noi am demonstrat faptul că facem un lucru bun, din punctul meu de vedere. Că mi-aș fi dorit foarte mult să fie mult mai amplu, dar din păcate cultura costă foarte mult. Să aduci trupe din străinătate… Am visat tot timpul să avem ceva din Sibiu, de stradă măcar…Poate cine știe, vom reuși la un moment dat”, a declarat la rândul ei, Gina Chivulescu.
În această seară, publicul buzoian va putea viziona de la ora 20:00, spectacolul „Planeta Viselor Pierdute”, co-finanțat în cadrul proiectului „Tele-Encounters” prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene. În foaierul Teatrului ,,George Ciprian” specatorii vor putea admira o colecție de costume populare românești stilizate, adevărate opere de artă.