Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău continuă tradiția proiecțiilor de filme în Amfiteatrul din Parcul Tineretului, în cadrul proiectului ,,Zilele Filmului Romanesc” ajuns la cea de-a VI-a ediție. Astfel, începând joi, 13 iunie și până pe 2 august, în fiecare zi de joi și vineri, începând cu orele 21.30, buzoienii vor putea viziona gratuit filmele difuzate în aer liber. Intrarea va fi ca de obicei liberă. Iată zilele în care vor fi difuzate, începând de joi, peliculele românești:
- 13 iunie – Alice T
- 14 iunie – Lemonade
- 20 iunie – ,,Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”
- 21 iunie – Singură la nunta mea
- 27 iunie – După dealuri
- 28 iunie – Ghinionistul
- 04 iulie – Occident
- 05 iulie – De ce eu?
- 11 iulie – Amintiri din Epoca de Aur (Tovarășe, frumoasă e viața!)
- 12 iulie – Europolis
- 18 iulie – Amintiri din Epoca de Aur (Dragoste în timpul liber)
- 19 iulie – Principii de viață
- 25 iulie – Cea mai fericită fată din lume
- 26 iulie – Din dragoste cu cele mai bune intenții
- 01 august – Pescuit sportiv
- 02 august – Lumea e a mea
Pentru a alege filmul care v-ar putea interesa, iată mai jos synopsisul fiecărei producții românești:
Pelicula Alice T, o producție a anului 2018, este o dramă a unei tinere de 17 ani, Alice Tarpan care are o adolescență complicată. Nu e vorba doar de problemele de la școală, sau că nu este sigură cu cine a rămas însărcinată, dar mai ales de faptul că mama ei adoptivă a aflat de toate astea.
Lemonade (2018), lungmetrajul de debut al Ioanei Uricaru, a fost distins cu premiul pentru cea mai bună regie la Festivalul de Film de la Sarajevo 2018. Povestea este următoarea: Mara, o mamă singură în vârstă de 30 de ani, se căsătorește cu Daniel (un american) în timp ce se află în Statele Unite cu un job temporar de asistentă medicală. Atunci când parcursul ei pentru a obține cartea verde ia o turnură neașteptată, Mara este silită să se confrunte cu un adevăr neplăcut.
,,Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” va rula pe ecranul din Parcul Tineretului pe 20 iunie, de la ora 21:30 și este un film din 2018 scris și regizat de Radu Jude. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Ioana Iacob, Alex Bogdan și Alexandru Dabija. A fost propunerea din partea României pentru Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, dar nu a fost nominalizat. Filmul este o coproducție a unor companii din România, Germania, Bulgaria, Franța și Republica Cehă. A primit Marele Premiu, Globul de Cristal, la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary. Titlul filmului este un citat dintr-un discurs al politicianului Mihai Antonescu în Consiliul de Miniștri, în vara anului 1941, când a început masacrul evreilor de la Odesa.
Pelicula Singură la nunta mea spune povestea Pamelei (Alina Șerban), o tânără din comunitatea romă, o femeie spontană și amuzantă care trăiește împreună cu copilul ei în vârstă de doi ani și cu bunica într-o casă dărăpănată, unde împart același pat. Ea visează la libertate şi se îmbarcă spre necunoscut, renunţând la tradiţiile care o sufocă. Speră să se căsătorească pentru a-şi schimba destinul, dar şi pe al fiicei ei. Filmul vorbește despre curajul şi determinarea de a-ţi depăşi condiţia. Pelicula „Singură la nunta mea”/„Seule a mon mariage”, coproducţie Belgia-România regizată de Marta Bergman, care a avut premiera în programul ACID (Association pour le cinéma indépendant et sa diffusion) al Festivalului de Film de la Cannes 2018, a fost lansat în cinematografele românești pe 2 noiembrie 2018.
„După dealuri” este un film regizat, produs și scris de Cristian Mungiu. Filmul a fost filmat in municipiul Câmpina, judetul Prahova. Scenariul se bazează pe romanele neficționale ale scriitoarei Tatiana Niculescu Bran, care tematizează cazul exorcizării de la mânăstirea Tanacu din județul Vaslui. Pelicula a avut premiera în data de 19 mai 2012, la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, unde Cristian Mungiu a câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu.
„După dealuri” spune povestea a două fete care au crescut împreună și care se reîntâlnesc după câțiva ani de despărțire. Alina (Cristina Flutur) se întoarce din Germania să o ia cu ea pe Voichița (Cosmina Stratan), prietena ei din copilărie de care se simte încă foarte atașată. Voichița și-a găsit însă calea în credință, iar maicile printre care trăiește la mănăstire țin locul familiei pe care nu a avut-o niciodată. Alina luptă cu toate puterile să recâștige afecțiunea Voichiței, făcându-i pe cei din jur să se întrebe de unde vine forța care o animă.
Filmul „Ghinionistul” este despre noi, despre haz de necaz, despre un tip prea prins în grijile zilnice şi prea convins că e urmărit de ghinion, încât uită că unele lucruri depind doar de el pentru a-şi îndeplini visele. Ce-i drept, are multe „pieze rele” în jur! „Ghinionistul” este o comedie autentic românească, o cursă plină de imprevizibil pentru un tânăr chitarist care nu-şi doreşte decât să ajungă la audiţiile de care viitorul său depinde, dar este impiedicat de tot felul de obstacole.
Occident este o comedie depre noi, despre ce ni se intampla, o privire ironic-amara asupra situatiilor uneori hazlii, alteori ridicole si de cele mai multe ori fara solutie in care ne arunca viata in Romania de azi. In aceeasi masura, Occident e si o poveste despre intamplare, despre coincidente, despre surprize si despre timp. Occident impleteste trei istorii diferite care se petrec in aceeasi saptamana, cu personaje ale caror trasee in viata se intretaie, se suprapun si se conditioneaza, cel mai adesea mai presus de vointa lor. Personajele care sunt principale intr-una dintre povestiri devin secundare in celelalte. Anumite secvente se reiau de-a lungul filmului si aduc de fiecare data alte amanunte care pun intr-o lumina diferita intamplarile pe care le-am vazut. Nu exista un singur final echivoc, prima povestire se opreste in fiecare dintre cele trei parti ale filmului intr-un alt moment ce sugereaza solutii radical diferite pentru personaje.
Bazat pe fapte reale, ,,De ce eu?” spune povestea lui Cristian (Emilian Oprea), un tanăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupție în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. Cristian investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals și uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicații la nivel extrem de înalt și îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiție. Încercînd să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă și se expune unor revelații dureroase și neașteptate.
,,Amintiri din Epoca de Aur: Tovarăși, frumoasă e viața!” este un film de comedie românesc, prima din cele două părți ale seriei de scurtmetraje Amintiri din Epoca de Aur, produsă de regizorul și scenaristul Cristian Mungiu. A avut premiera oficială în cinematografe în ziua de 18 septembrie 2009 în Italia și 25 septembrie în România (deși rulase anterior la TIFF, ediția 2009, precum și la festivalul de film de la Cannes). Compus din patru scurtmetraje scrise de Mungiu, dar regizate de regizori diferiți, filmul ilustrează, la fel ca și a doua parte a Amintirilor din Epoca de Aur, câteva legende urbane care circulau în perioada dictaturii comuniste din România. Umorul derivă din absurdul situațiilor prezentate, absurd creat de nesiguranța cotidiană din timpul dictaturii comuniste și amplificat de excesul de zel al birocraților, de agresivitatea cenzurii presei, pe fundalul crizei economice și penuriei alimentare din anii 1980.
Europolis spune povestea Magdalenei care locuiește împreună cu fiul ei Nae în micul port al Sulinei. În urma cu 50 ani fratele ei a dispărut, motiv pentru care l-au crezut mort și i-au făcut slujba creștinească de înmormântare. Acum însă, a primit o telegramă din Franța care o lasă fără grai, anunțând-o că Luca tocmai ce a murit. Chemati în Franța pentru a rezolva problemele legate de moștenirea rudei lor, Magdalena și Nae îl întâlnesc pe șamanul Ata, cel mai bun prieten al lui Luca, aflând de la acesta că ultima dorință a decedatului a fost să fie îngropat în cimitirul de la marginea orașului Sulina. Spiritul mortului încearcă să comunice cu rudele prin intermediul unor fenomene supranaturale, intrând în trupul lui Nae, însă Magdalena îl contracarează executând ritualuri funerare românești cu ajutorul cărora se presupune că sufletul își va găsi liniștea și nu va mai bântui timp de 40 de zile prin locurile prin care a umblat de-a lungul vieții.
,,Amintiri din Epoca de Aur 2: Dragoste în timpul liber” este a doua parte a comediei Amintiri din Epoca de Aur. Conține două scurtmetraje regizate de Cristian Mungiu, care cedase regia celor 4 scurtmetraje reunite în prima parte (Amintiri din Epoca de Aur 1: Tovarăși, frumoasă e viața!) unor regizori tineri. În partea a doua, poveștile sunt mai dramatice, situațiile comice sunt doar ocazionale și legendele în sine nu mai sunt centrul atenției, cât emoțiile prin care trec personajele. Sunt 3 povești în care se vorbește despre dragoste și alte nebunii, în special cele generate de amețeala îndrăgostiților.
„Principii de viață” este un film de lungmetraj cu un rol foarte ofertant pentru Vlad Ivanov, acela al unui bărbat la vârsta a doua, aparent împlinit, în care însă mocnește furia. Un film românesc premiat pentru regie la TIFF, în 2011. Așadar, Velicanu se consideră un bărbat împlinit. Are bani, o vilă nouă, s-a căsătorit cu o femeie tânără care i-a născut un copil și are un fiu dintr-o căsătorie anterioară. Înainte de vacanță, trebuie să lase totul în ordine, dar lucrurile încep să se complice. Criza de la sfârșitul zilei îl face să se întrebe dacă este într-adevăr atât de fericit și împlinit…
„Cea mai fericită fată din lume” este un film românesc care surprinde ieșirea din copilărie a personajului principal. O ieșire neobișnuită, chiar strălucitoare, dintr-o copilărie cu posibilități modeste. Dacă va lua examenul de actorie, Deliei i de deschide – odată cu plecarea de acasă – întreaga lume, cu toate posibilitățile ei. Pe lângă asta, a mai câștigat și o mașină la o promoție de răcoritoare. Însă, trebuie să vândă mașina, pentru ca părinții să poată să-și deschidă o pensiune. Certurile aprige, cu de toate de la șantaj emoțional până la amenințări și chiar renegare, o fac pe Delia din copil o tânără matură capabilă să negocieze la sânge cu ai ei.
„Din dragoste cu cele mai bune intenții” este cel de-al doilea lungmetraj al regizorului Adrian Sitaru și, la vremea lansării, unul dintre cele mai așteptate filme românești pe marile ecrane. Filmul propune o incursiune în vârtejul lumii lui Alex, după ce acesta află că mama lui a suferit un accident vascular. Starea de sănătate a mamei, doctorii, iubita venită după el de la București, ceilalți bolnavi din spital, prietenele mamei, sfaturile contradictorii sau pacienta care poartă pe față o mască de iepure contribuie la paranoia care se instalează încet, dar sigur în mintea lui Alex. În timp ce mama lui pare să se simtă mai bine, Alex face o serie de greșeli.
„Pescuit sportiv” este povestea unui cuplu obișnuit care trece printr-o experiență extremă – accidentarea unei tinere. Deși tânăra accidentată își revine, lucrurile evoluează într-o direcție imprevizibilă pentru personaje, punându-le în situații dificile, scoțând la iveală probleme grave ale vieții lor intime și nu numai…
,,Lumea e a mea” este o dramă despre generația 2000, aduce în prim-plan povestea Larisei (Ana Maria Guran). Larisa are 16 ani și trăiește într-un orășel de la malul mării. E un oraș mic, în care bârfele și veștile circulă repede. E un oraș în care contează imaginea și influența, manelele, banii și puterea. Iar Larisa…le vrea pe toate. Și chiar dacă nu le are, luptă pentru ele. Larisa crede în ea. Crede că merită ceva mai bun și mai mult decât are acum. Și mai crede că merită să facă orice pentru a-și îndeplini visele. Iar pentru curajul și îndrăzneala ei – o iubim. Ajunsă sus, pe val, cu toate visele împlinite: bani, iubit, prieteni, notorietate – Larisa își pierde lumea ei. Se maturizează.