În această perioadă, rafturile magazinelor sunt pline de mezeluri, brânzeturi şi lapte din soia. Unul dintre cele mai populare produse din soia este tofu. Soia este unul dintre cele mai modificate genetic alimente din lume, iar tofu este obţinut din boabe de soia, apă şi un agent cuagulant.
Potrivit doctorului Kaayla Daniel, autor la „Povestea întreagă a bobului de soia” spune că soia nu este un aliment sănătos, nu previne bolile şi nici măcar nu s-a dovedit că este sigur. Mai mult, numeroase studii ştiinţifice leagă soia de problemele digestive, malnutriţie, disfuncţii ale tiroidei, declin cognitiv, tulburări ale aparatului reproductiv şi boli ale inimii şi cancer. Singură dată când soia poate fi consumată în siguranţă este sub formă fermentată.
În prezent 90% din soia care se cultivă la nivel mondial este modificată genetic. În general, produsele modificate genetic sunt bănuite că fiind cauza multor probleme de sănătate întrucât distrud bacteriile bune din sistemul digestiv şi, în acelaşi timp, afectează modul în care funcţionează acesta. Un studiu din 2012 a demonstrat că un consum de 90 de zile a produselor modificate genetic a cauzat probleme la ficat şi la rinichi.
Fitoestrogenii şi cancerul la san
Tofu conţine fitoestrogeni un grup heterogen de compuşi nonsteroizi care se găsesc în plante în mod natural. Aceste substanţe blochează producţia normală de estrogeni şi au fost legate de cancerul la san. Unele studii ştiinţifice au demonstrat că soia „hrăneşte” cancerul la san de vreme ce se comportă asemeni estrogenului. Depinde totuşi de cât de mult soia consumă femeia respectivă că şi de starea ei generală de sănătate.
Funcţionarea precară a tiroidei
Tofu este obţinut din soia care conţine compuşi goitrogenici, aceştia nu doar că blochează hormonii tiroidieni, ci şi interferează cu producţia de hormoni tiroidieni lucru ce cauzează în special hipotiroidismul.
Un studiu publicat în Journal of Disease în Childhood a arătat cum consumul de produse de soia poate afecta negativ copiii încă de la vârste fragede, mai ales pe cei care s-au născut cu hipotiroidism congenital. Un studiu din 2004 a arătat că bebeluşii hrăniţi cu formulă pe baza de soia au arătat o creştere a producţiei de hormoni ai tiroidei comparativ cu bebeluşii care erau hrăniţi cu o formulă non-soia.
Probleme cognitive
Tofu a fost legat de demenţă o tulburare cognitivă cu un impact negativ asupra creierului şi funcţionarii sale de baza. Un studiu realizat în Japonia a descoperit o relaţie între consumul săptămânal de tofu şi „accelerarea îmbătrânirii creierului”. În plus, subiecţii studiului care au mâncat tofu în a două jumătate a vieţii lor au demonstrat o scădere a funcţiilor cognitive peste ani.
Potrivit unui studiu publicat în Dementia and Geriatric Cognitive Disorders consumul unor cantităţi mari de tofu a fost legat de o scădere a memoriei.
Dificultăţi digestive
Soia nefermentată conţine inhibitori ai enzimelor care blochează acţiunea enzimelor pancreatice şi a altor enzime necesare digestiei proteinei. Acest lucru nu doar că afectează procesul digestiv ci cauzează şi probleme ale pancreasului. Printre problemele digestive cauzate de deficienţă de enzime se numără balonarea, indigestia etc.
Potenţiale probleme ale inimii
Există multe studii care arată demontează ideea că tofu este o alternativă sănătoasă a cărnii. S-a demonstrat că o dietă bogată în soia are că efect îngroşarea mușchiului inimii ceea ce îngreunează pomparea sângelui. Ceea ce înseamnă că o dietă pe baza de soia are un efect negativ asupra sănătăţii inimii.