Nutriționistul Mihaela Bilic ne atenționează că nu e bine să exagerăm cu mâncatul, chiar dacă e vorba de alimente sănătoase, cum sunt fructele. Dacă nu le consumăm cu măsură ne îmbolnăvim ficatul și ne îngrășăm.
Iată ce a scris dr. Bilic pe pagina sa de facebook:
Fructoza oboseşte ficatul
Toată lumea ştie că alcoolul e un produs care se metabolizează exclusiv în ficat şi că urmare, consumat în exces, poate duce la steatoză hepatică (ficat gras), colesterol şi trigliceride crescute şi grăsime pe/în abdomen. Adică acea grăsime care se infiltrează printre organele interne, le sufocă şi le îmbolnăveşte, chiar dacă pe cantar nu avem o greutate de speriat.
Dar el alcoolul, din ce se obţine, de unde provine? Alcoolul este un zahăr fermentat şi provine din…fructe şi cereale. Da, dragii mei, etanolul este un carbohidrat ce are la baza moleculă de fructoza. O moleculă considerată până nu demult benignă că doar, nu-i aşa, zahărul din fructe e sănătos!
Ei bine, spre deosebire de moleculă de glucoză care poate fi folosită drept combustibil de orice celulă, de la creier până la inima şi muşchi, pe fructoza nu o vrea nimeni. Cu alte cuvinte, când mâncăm pâine, paşte, mămăligă, orez sau fasole boabe, toate celulele se hrănesc din amidonul ce conţine glucoză. Când mâncăm fructe, toată fructoza se duce în ficat.
Atenţie, fructoza se metabolizează EXCLUSIV în ficat, iar capacitatea lui enzimatică e limitată (maxim 10-15g/zi). Consumată în exces (peste 500g fructe/zi), fructoza ia calea metabolizării alcoolului şi duce la grăsime abdominală, ficat steatozic şi colesterol crescut. Concluzia: fructele sunt un deşert şi se mănâncă cu măsură. Mestecate! Pentru că un pahar de suc conţine apă şi fructoza din 3 fructe, adică materie prima pentru grăsimea de pe burtă.
doctorulzilei.ro