Sănătate din natură: 11 Beneficii sănătoase ale șteviei românești

de Stiri Buzau Media

Ștevia este o plantă foarte des întâlnită în România însă beneficiile ei nu sunt atât de cunoscute şi apreciate la fel cum erau pe vremea bunicilor. Aceştia ştiau de porţia de sănătate pe care ștevia le-o oferă şi o consumau abundent în sezonul primăverii.

Remedii naturale

Ștevia este o plantă foarte des întâlnită în România însă beneficiile ei nu sunt atât de cunoscute în şi apreciate la fel cum erau pe vremea strămoşilor noştrii. Bunicii noştrii ştiau de porţia de sănătate pe care stevia le-o da şi nu o ocoleau de la nicio masă.

Unde întâlnim ștevia şi cum o recunoaştem?
Ștevia creşte sălbatică în jurul stânelor şi a păşunilor montane dar şi în zonele de deal. În pământ ea are un rizom gros, cu multe capete, iar la suprafața acestuia are o tulpină aeriană înalta, dreapta şi are frunze mari. Stevia este o plantă dulce-acrişoară, creşte primăvara şi însoţeşte spanacul în misiunea lor anuală de a ne curăța şi vindeca organismul uman de toate toxinele acumulate peste iarnă.

Frunzele de ştevie pot fi consumate crude şi au un gust dulce-acrişor, asemeni spanacului, dar pot fi folosite şi în supe, ciorbe sau alte mâncăruri gătite.

Beneficiile şteviei

Ștevia este o plantă bogată în vitamine (C şi K), săruri minerale (potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, zinc), proteine şi fibre. Este o plantă minune pentru că ne ajută să eliminăm lichidul de prisos din corp, ne scapă de oboseală minţii şi a trupului şi detoxifiaza organismul.

Iată câteva din beneficiile șteviei:

Ștevia combate obezitatea

Ștevia era folosită din timpuri străvechi în curele de slăbire datorită proprietăţilor sale de reglare a nivelului de zahăr din sânge. Se spune că pigmenţii şteviei au un puternic rol în reglarea greutăţii corporale. Pentru a obţine efectele dorite, se recomandă consumul a 70 gr. de frunze crude de ştevie, sub formă de salată în care se poate adaugă puţin ulei de măsline şi câţiva stropi de lămâie. Este important că înainte şi după masă să nu se consume fluide pentru că lipsa lor favorizează digestia acestei plante.

Ștevia previne astenia de primăvară

Astenia de primăvară este o slăbire a organismului care se instalează din cauza carenţelor de vitamine şi de minerale care apar odată cu terminarea iernii. Datorită coţinutului sau de vitamine şi de minerale, ștevia previne instalarea asteniei de primăvară.

Ai probleme cu glicemia? Ștevia te ajută

Ștevia are un conţinut moderat de zaharuri de bună calitate şi are capacitatea de a regla nivelul zahărului din sânge, combate poftă de dulciuri şi micşorează senzaţia de foame. Datorită acestor proprietăţi ale sale, ștevia este recomandată persoanelor care suferă de diabet sau care au hipoglicemie.

Ștevia tratează rănile şi afecţiunile gingivale

Ștevia are un puternic efect antibacterian. Potrivit unor studii realizate de japonezi la Şcoala de Stomatologie din Hiroshima, ștevia împiedică dezvoltarea bacteriilor dentare, lupta împotriva cariilor şi a afecţiunilor dentare. De asemenea, stevia este foarte bună în lupta împotriva bacteriei Streotococcus mutas.

Ștevia este adjuvant în tuşe, pneumonie şi tuberculoză

Salatele de ştevie au un efect de stimulare a sistemului imunitar dar şi antibacterian, astfel că ele pot ajută la combaterea tusei, a pneumoniei şi a tuberculozei. Şi sucurile din rădăcina de ştevie sunt bune pentru aceste tipuri de afecţiuni.

Combate constipaţia prin consumul de ştevie

Datorită conţinutului sau de fibre, stevia este o plantă adjuvantă în cazul celor care suferă de constipaţie.

Ștevia – un puternic detoxifiant

Ștevia stimulează tranzitul gastro-intestinal, ajută la eliminarea reziduurilor alimentare, stimulează eliminarea bilei şi favorizează digestia.

Anemia, tratată cu ştevie

Stevia are un conţinut bogat de fier şi ajută organismul să se revigoreze şi să se mineralizeze astfel încât să scape de anemii.

Stevia revigorează şi întinereşte organismul

Datorită pigmentilor, vitaminelor şi mineralelor sale, stevia ajută la întinerirea şi revigorarea organismului şi combate stresul oxidativ.

Ștevia creşte imunitatea

Datorită conţinutului sau de vitamine şi minerale, stevia stimulează sistemul imunitar.

Contraindicaţii

Ștevia se foloseşte de foate mult timp şi este cunoscută că neavând efecte adverse majore. Singură atenţionare se adresează mămicilor care alăptează, pentru că din cauza conţinutului de antrachinonici din ştevie care ajung în sânge şi în lapte, pot cauza diaree sugarului.

Știri despre: