Stimată Doamnă Prefect,
Vă expunem spre soluționare o situație de importanță publică, o situație gravă, care este de competența reprezentantului Guvernului în teritoriu. Încă din luna ianuarie a anului 2019, în mediul online au apărut știri, postări, imagini, filme tulburătoare legate de tăierea masivă a fondului silvic din Pădurea Crâng. Am preluat întrebările și doleanțele îndreptățite ale populației și am adus la cunoștința publică reacția noastră referitoare la ceea ce se petrece în Crâng. Intenția noastră nu a fost să politizăm subiectul, ci să primim informații reale despre situație. Nu a fost cazul până acum. Dimpotrivă, explicațiile neverosimile ale autorităților, modul în care se contrazic în propriile afirmații, sunt suficiente motive pentru a considera că ne aflăm în fața unui caz cu posibile implicații ilegale.
În urma semnalelor publice trase de noi, peste 100.000 de buzoieni au avut acces la relatările despre situația din Crâng, iar foarte mulți dintre aceștia au reacționat public dur împotriva activităților de tăiere coordonate de Direcția Silvică Buzău. Buzoienii reclamau că, începand din această iarnă, de dimineața până seara, se aud drujbele în Pădurea Crâng. De asemenea, pe Facebook și în anumite publicații locale au apărut numeroase fotografii (câteva atașate acestui document) și filmulețe, în care apăreau multe depozite de lemne tăiate în Pădurea Crâng, precum și mașini de transport al acestora. Copacii nu păreau atinși de vreo boală.
Dorim să vă aducem la cunoștință îngrijorarea noastră cu privire la adevăratele cauze ale tăierilor din Pădurea Crâng. Reacțiile autorităților au fost de natură să stârnească suspiciuni. Astfel, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, beneficiarul instituțional al Legii 220/2018, cu privire la trecerea Pădurii Crâng în proprietatea publică a municipalității buzoiene, a demarat o campanie media de proporții, în scopul de a face din preluarea Pădurii Crâng un scop major al administrației, după care a susținut ideea că va transforma aceasta pădure într-un parc imens (declarație publică a primarului: https://adevarul.ro/locale/buzau/padurea-crang-intra-proprietatea-primariei-buzau-orasul-mai-mare-parc-romania-1_5b5eecbedf52022f75ca82f5/index.html). A doua idee pare, în sine, ilegală, având în vedere restricțiile impuse de legislația națională cu privire la exploatarea fondului silvic.
Direcția Silvică Buzău și Ocolul Silvic Buzău, prin reprezentanții săi, au oferit opiniei publice argumente insuficiente, de natură să mărească gradul de neîncredere publică față de adevărul situației din Crâng. Cornel Pitiș, directorul Direcției Silvice Buzău, a explicat că tăierea ulmilor din Crâng este cauzată de ciuperca Ophiostma novo-ulmi (vezi https://www.buzoienii.ro/superspecializare-mocanu-jr-stie-cum-e-si-cu-bolile-copacilor-din-crang/). Ulterior, șeful Ocolului Silvic local, Constantin Jeleru, a făcut o demonstrație video care, chipurile, ar infirma temerile populației (vezi https://www.buzoienii.ro/parcul-crang-orice-buzoian-poate-vedea-cu-ochii-lui-copacii-bolnavi-ramasi-fara-coaja-foto-video/). Problema este însă că inginerul silvic făcea demonstrația pe un ulm din Parcul Crâng, nu din Pădurea Crâng, acolo unde au fost semnalate tăierile din fondul silvic. În alt articol, din aceeași publicație, același funcționar, probabil scos în față pentru a masca lipsa de argumente și tăcerea suspectă a autorităților în fața vocilor din ce în ce mai numeroase ale cetățenilor nemulțumiți, a încercat să acrediteze ideea că gramezile de lemne depozitate în Crâng și fotografiate de cetățeni erau aduse din alte zone ale județului și depozitate în Crâng spre a fi vândute buzoienilor (vezi www.buzoienii.ro/acesti-copaci-sunt-in-crang-dar-nu-sunt-din-crang/). Publicația www.buzoienii.ro, care a acționat în acest caz ca voce secundă a primarului Buzăului, l-a citat inițial pe șeful Ocolului Silvic Buzău afirmând că lemnele depozitate în Crâng sunt din Gura Teghii și Cislău, după care, în urma unor comentarii în care cititorii puneau la îndoiala informația, pe bună dreptate, autorul materialului a înlocuit Gura Teghii și Cislau cu… Monteoru! (a se vedea comentariile printate în anexe). În toată vâlva mediatică lansată de acest subiect, de maximă importanță atât pentru populație, cât și pentru noi, ca reprezentanți ai alegătorilor în Parlamentul României, s-a mai lansat o informație importantă, dar fără a se prezenta dovezi în acest sens: informația potrivit căreia, de curând, a fost derulată o acțiune de control de către Garda Forestiera Focșani, care ar fi găsit în regulă modul în care își desfășoară activitatea Direcția Silvică. Considerăm că este obligatoriu ca cetățenii județului Buzău să primească informații veridice în acest sens, nu doar vorbe fără acoperire.
După apariția dezbaterii publice referitoare la tăierile recente, domnul primar Toma a susținut sus și tare că Primaria nu a tăiat și nu va tăia copaci din Crâng. Din punctul nostru de vedere, prima parte a afirmației sale este adevărată, cel puțin până în ziua de astăzi. Problema este că nimeni nu l-a acuzat pe primarul Toma că taie copaci în Crâng. Nici nu ar putea să o facă în acest moment. Direcția Silvică o face, în ritm alert, până la predarea, căt mai golită de fondul silvic, a Pădurii Crâng către Primăria Buzău.
Vă solicităm ca, în calitatea dumneavoastră de înalt reprezentant al Guvernului României în județul Buzău, să dispuneți o verificare de către o comisie mixtă, care să cuprindă și specialiști silvicultori independenți, a situației juridico-administrativă a modului în care au acționat instituțiile responsabile în Pădurea Crâng în ultimele luni. Considerăm că actiunea de verificare trebuie să aibă, printre alte scopuri specifice stabilite de dumneavoastră, în calitate de șef al Instituției Prefectului, următoarele:
- baza legală a tăierilor din ultimele luni
- verificarea resturilor de tulpini rămase după tăieri, pentru a constata dacă copacii tăiați au fost bolnavi sau nu
- verificarea afirmației autorităților silvice locale potrivit căreia în Crâng au fost tăiați exclusiv ulmi
- documentele care stau la baza acțiunii de predare a Pădurii Crâng către Primaria Municipiului Buzău
- cantitatea de lemn tăiat de la începutul campaniei până în prezent
- documentele fiscale de valorificare a copacilor tăiați
- legalitatea acțiunii de valorificare a lemnului
- cantitatea de lemn rămasă după valorificare.
Dorim să ne puneți la dispoziție concluziile verificării și măsurile luate în această speță, în cazul în care veți da curs solicitării publice firești de a verifica situația. Considerăm că rezultatele verificării ar trebui să fie făcute publice. Așa cum afirmam la începutul acestei informări, scopul demersul nostru nu este unul de factură politică, ci vizează un singur lucru foarte important: integritatea Pădurii Crâng. Nu avem voie să închidem ochii în fața unor aspecte care ridică mari suspiciuni de încălcare a legii.
Avem încrederea că veți da curs legal acestui demers.
Cu sinceră prețuire,
ADRIAN MOCANU DORIN-VALERIU BĂDULESCU
Deputat Senator
DOAMNEI ADRIANA CARMEN ICHIM, PREFECTUL JUDEȚULUI BUZĂU